Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
03.07.2007 19:29 - КАКВО ВСЪЩНОСТ ИСКАХА СТАЧКУВАЩИТЕ В "ПИРОГОВ"
Автор: paoleta Категория: Новини   
Прочетен: 10718 Коментари: 43 Гласове:
0

Последна промяна: 09.09.2007 03:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Каква е истината за заплатите на медицинския персонал в "Пирогов", какво целяха всъщност стачкуващите и дали лекарите подкрепяха този протест


      Надявам се сега вече, след последните събития около институт "Пирогов", стачният комитет на болницата да се е успокоил и да оказва нужната помощ на своите пациенти, за да не се налага повече хора с остър перитонит да ги чакат 4 часа. Надявам се сега вече и председателят на стачния комитет, д-р Кръстьо Пенчев, да миряса, за да си върши работата А и го чакат да продължи да съветва своите тъмни другари как да симулират заболяване. Съветвам и други недоволни от заплати, условия на труд и пр. обществени прослойки да се вдигнат на бунт, защото, изглежда, сега му е времето, сега държавата е ларж и дава каквото си поискаш. Това единствено доказва, че сега именно държавата просто е толкова слаба, че няма методи, лостове, с които да противодейства.   Ще кажете веднага- ама, те, лекарите, не може за тоя къртовски труд да получават такива нищожни заплати! Да, не може! Непростимо е! 

Но аз лично не чух никакви договорености между стачкуващи и министър относно така спряганите заплати в последните изявления

а чух само, че доц. Спасков е освободен от длъжността си. Не чух стачният комитет на „Пирогов” и неговият войвода, д-р Пенчев да са повдигнали въпроса за заплатите, заради които всъщност започна всичко. Не чух да има някаква промяна в това финансово положение, нито обещание, че ужасяващият вид на болницата ще се промени, а само, че стачкуващите са доволни, че брода на директорите на института е сменен. Е, питам аз, за какво стачкуваха тогава лекарите, сестрите и санитарите от „Пирогов”- за заплатите си или за да махнат вече бившия борд?   И какво смятат, че ще постигнат като махнат старите директори- ще се появят нови, които от немай си къде ще дават двойни заплати на всички в болницата? Мисля, че на всеки е ясно, че няма да стане така! Освен това, да предложат на министъра списък с евентуални кандидати за поста на директор е крайно интересно-

 да разбираме ли тогава, че именно стачният комитет ще посочи индиректно новия директор на „Пирогов” и ако не стане този, който те искат, пак ще сме под заплахата да няма кой да ни лекува?! 

Е, що за манипулация е това?!   На мен цялата тая работа с лекарската стачка и особено с нейния лидер, д-р Пенчев, ми се вижда някак съмнителна. С какво разполагаме като факти- имаме болница, която изведнъж се вдига на бунт, заявявайки, че получава обидно малко пари и че работи в унизителни условия. 

Пред камери и журналисти се развяват фишове за заплати с доказателства за стойността на-внимавайте-ОСНОВНАТА ЗАПЛАТА. 

Само че на всеки средноинтелигентен страничен наблюдател ще му хрумне, че целия медицински персонал именно в „Пирогов”, в тази уникална по своята дейност и статут болница, никога, ама никога не получават само основна заплата, защото взимат пари по клинични пътеки и за т.нар. спешна помощ. Като се замислите това е съвсем вярно, защо иначе GP-то ви издава направление? 

Значи, парите не са съвсем тия, които гледаме по развяваните фишове, а са с около два пъти повече. Не че е много, но е грозно да се лъже и манипулира така обществото.
  И друго- бунтът коронясва своя лидер, който, вместо да си върши работата, за която е положил клетва, седи и крещи всяка сутрин «Стачка, стачка!» и обикаля медия след медия! Освен това, със съвсем преки и неопровержими доказателства се показва на т.нар. широка общественост, че именно 

той, кралят на бунта, всъщност не е такова бяло, невинно агънце и преди време си е позволявал да злоупотребява със знанията и уменията си в интерес на разни мутри и мафиоти.
 

       Ще кажете, че вадят компромат, за да го спрат. Ми, да компромат е, ама си е истина и доказва нечие лицемерие. И нечие желание да седне на директорския стол, ми се струва!

      Освен това, същият този лекар, градейки своя медиен PR, изведнъж обявява, че на института са му необходими не толкова пари за персонал и за ремонт, колкото за апаратура. Съгласни сме, но пък Вие, д-р Пенчев спрягате за неотложно нужен апаратът ангеограф /с който се прави диагностика на съдовете на сърцето и дава възможности за безкръвно лечение чрез разширяване на стеснените съдове и поставяне на протези, с което се спестява сърдечната операция/, който, простете, струва 2 млн. евро! Разбирам безспорните му преимущества, но .... При положение, че стените в повечето от клиниките на «Пирогов» са цъфнали като юфка, а човек по-скоро би се напикал умишлено, вместо да отиде в тоалетната там, е някак много цинично да искате подобно нещо, още повече, че то се отнася до Вашата специалност, в качеството Ви на кардиолог и ще глътне пари за неща от абсолютно ПЪРВА необходимост като превързочните материали, например, които също са липсващи.   Други факти-

 забелязахте ли, че за времето на протеста не бяха особено много лекарите, които се бунтуваха? 

По-скоро бяха предимно сестри и санитари. Какво значи това? Че има лекари, за които да работиш в името на човешкия живот е по-важно от всичко. И че май идеалите на протеста не бяха особено споделяни сред, така да се каже, най-елитарното съсловие на болницата, каквото се явяват лекарите. А защо ли не се вдигнаха и други болници? Да не мислите, че там заплатите са по-високи? Няма такова нещо. Защо тогава други лекари- от ИСУЛ, от Военномедицинска академия, от поликлиниките, не стачкуваха? Защо само пироговци излизаха да викат под прозорците на болните?   А какво толкова пречеха на вожда Пенчев и на подопечните му сестри и санитари стария борд на директори на «Пирогов»? Да не би те еднолично и безконтролно да определят кой колко ще получи? 

Уважаеми, това не е частна болница, нейното финансиране зависи от държавния бюджет и от министерството.
 

Но няма кой да чуе и да разбере. Тук се разсъждава на принципа «Има човек- има проблем. Няма човек- няма проблем». Разсъждава се първосигнално, което води до това, че от борда на директорите се сменят хора като доц. Спасков, образовал се специално и допълнително към лекарската си специалност и със здравен мениджмънт, за да знае какво прави начело на «Пирогов» още много преди това да е изискуемо. Или като професор д-р Огнян Хаджийски, началник секция по изгаряне и пластична хирургия, който именно, със своя екип, спаси миньорите от мина „Ораново”. Сега да видим кого ще посочат сестрите и санитарите за нов директор. Да, именно те, защото те са тези, които управялват института явно. Не истинските лекари, защото те са заети да спасяват живота на хората. Не и министърът, защото той, при първия по-конфликтен случай, веднага побърза да удовлетвори желанията им.   И пак се връщаме на началото- какво всъщност искаха протестиращите в „Пирогов”? Пари, ресурс или да махнат борда на директорите, смятайки, че могат да изберат нов, който, понеже е избран от тях, ще им бъде изцяло под контрола? 

Крива сметка, която само доказва, че в тази държава цар дава, пъдар не дава, че тук една сестра или един санитар, подкрепени от един-двама жадни за внимание и известност лекари могат да определят кой да управлява най-уникалната болница в България и да казват на министъра кой да избира и кой не. Да, и на министъра, защото се чува, че той щял да се съобрази с предложените от стачния комитет кандидатури за директор на „Пирогов”. Безумие! Значи сега, тук, в България, шофьорите от градски транспорт могат изведнъж да заявят, че спират да карат и веднага получават заплати от по 1000 лв., а иначе имат не повече от средно образование. Значи тук, сега, в България, медицински сестри и санитари, поведени от хора с откровен нарцисизъм, могат изведнъж да спрат да оказват помощ и да определят кой ще управлява лекари, спасили милиони животи?   За мен истината е една- 

смятам, че целият протест има политическа окраска и че е поръчан.
 

Смятам, че на светлия вожд, Кръстьо Пенчев е заръчано да осъществи мащабна акция срещу сегашното ръководство на „Пирогов” в интерес на чужди амбиции и желания. Него самия пък намирам не само за субект с доказан нарцисизъм, но и за лицемер от висша проба, който търси известност за себе си и хич, ама хич не го е еня какво ще стане с „Пирогов”. Смятам, че от това най-много ще пострадат пациентите и съвестните лекари. И се надявам един ден отговорните за това да си получат заслуженото. 

Защото тази стачка беше една голяма акция на обществено манипулиране


И доказателството за това е, че вече никой не казва и дума за заплатите или за финансите за ремонт на института. Очевидно тези искания са били просто фасон за други, по-скрити желания. А ситуацията остава непроменена и даже, по моему, върви на още по-зле- ресурси няма, условия за нормално лечение няма, а сега и хората, които поне си разбираха от работата ги няма. 



Тагове:   Пирогов,   Какво,


Гласувай:
0



1. nio - Тълпата се подчинява на страсти а не ...
03.07.2007 20:12
Тълпата се подчинява на страсти а не на логика.Това нещо използваха и лекарите и учителите.Учителите обаче бяха още по-нагли.
Откакто са започнали стачките,исканията са за пари и то в пъти повече от колкото е растежа на икономиката.В същото време всички са се противопоставяли на реформите в своята област.
цитирай
2. paoleta - Да, именно. Искат пари, а откъде- ...
03.07.2007 20:40
Да, именно. Искат пари, а откъде- все едно! Пък и за учителите е направо... нямам думи. Говоря общо. Всеки ден чувам колко, КОЛКО са некадърни едни или други учители, на какви глупости учат децата и колко са некомпетентни! И го виждам и сред самите ученици, които от година на година стават все по-необразовани. Ми, в специалност "Педагогика" в Софийския университет се влиза с 3! Какво да искаме повече?! Няма вече ниво, има само "искам, искам"!!!
цитирай
3. paoleta - Здрасти
04.07.2007 00:24
Постановката е принципно вярна, но не мисля, че служителите на "Пирогов" могат да определят точния директор, още повече тези, които са най-активните стачкуващи, защото те са ПРЕДИМНО сестри и санитари, не лекари. И по тази причина не е редно те да избират шеф, разбираш защо.

Освен това, може би си прав, че е хубаво "Пирогов" да си избира директор, но това е неприложима практика- дори училищата не си избират директори, нито пък ние, обикновените хора си избираме министри, например. Защото си има хора, които се занимават с това. А аз не мисля, че лекарите са особено компетентни да направят подобен избор. Не мисля и че министърът е, все пак и той е лекар :) Пък и да, запазили са си правото да стачкуват, ако не им се изпълнят исканията, това е така. НО! Те започнаха стачката заради заплатите си, не заради борда на директорите и после изведнъж всичко се обърна! Още повече че не е борда този, който определя заплатите им.

Благодаря ти за мнението :)
цитирай
4. paoleta - Мдаа, дано е добро, и то с избори. . . ...
04.07.2007 01:01
Мдаа, дано е добро, и то с избори...на които има кой да гласува, щото иначе всички се почесват като стане дума да идат да си пуснат вотчето :) А иначе моят постинг просто описва някаква конкретна ситуация от цялата сива действителност на общото буксуване. И системата си е грешна, вярно е! Трябва да се избират хора, които са компетентни, но от хора, които са компетентни:) А колкото до това кой е виновен, е ясно. Както и това, че не съвсем работещите са решили това за смените, а шепа не особено компетентни и с не особено високо образование хора (сестрите имат полувисше, искам да кажа). Иначе истинските капацитети, така да се каже ценните, реалните специалисти, не взеха отношение и не подкрепиха стачката. Факт! Но и не застанаха на другата страна. Също факт! Проблеми има, но не само в тази болница, иначе само тя се вдига и не постига лавинообразен ефект. Мисля, че именно искането на промени от хора, които не са на високо ниво навътре в лекарските неща не е правилно, както и между другото факта, че Спасков отстъпи пред тях. Имаше и други начини и не беше сега момента, защото това няма да им реши проблемите, според мен. Те така просто махат нещио, не го решават. Но пък всичко е сбъркано, какво да се прави? е, има какво де, но малко са способбните на истинско гражданско мислене, подкрепено от реални искания, нали така:)
цитирай
5. nio - Много смешни коментари, защото не ...
04.07.2007 01:02
Много смешни коментари,защото не си говорим в цифри.
Примерно в училищата на един учител се падат средно 11-13 деца при ниво в ЕС 23-25.
При лекарите има подобни несъответствия но са по-малки.

Миналата година на учителите им предложиха вдигане на заплатите срещу съкращения,те не се съгласиха.За здравеопазването също профсъюза се противопоставя на реформи.

Има елементарни принципи на управление.Не може в една система изпълнителя да си определя кой да го управлява. т.е. да е зависим.В кибернетиката това е принципа на отрицателната обратна връзка.Директора в случая прави корекции в управлението когато "заданието" не се изпълнява правилно от "изпълнителя".

Всъщност има начин докторите да си изберат кой да ги управлява.Стават акционерно дружество и всеки влиза с някакъв дял.Тогава според дяла са и гласовете.И като си изберат някой некъдърен който толерира мързела и неграмотноста, просто фалират и ги разпродават на парче.Същото важи и за учителите:-)
цитирай
6. paoleta - Прав си, nio, именно това е начинът и ...
04.07.2007 01:21
Прав си, nio, именно това е начинът и съвсем точно и научно си описал за какво всъщност става въпрос. Но те много вдигат аларма, че искат да станат АД, а не схващат дори простите счетоводни системи, по които си получават доходите. В този смисъл това с дяловете пък ще им е съвсем мъгла! А че дори и сега, когато не са АД, ще си изберат някой некадърен (имам предвид, ще се наложат на Гайдарски посредством заплаха за стачка), вярвайки, че ще му се качват на главата, според мен е почти сигурно. Малко на преторианци дават вид, но само дават вид. Липсват им основни неща от преторианците- дисциплина, способност да бъдеш воден, да си наясно с проблемите, нда си компетентен, не само да си алармаджия и пр. някой тука, в тая каша иска власт, ама нито знае как да си я поиска, нито как во да я прави като я получи. Смешна история. Но, нейсе, да не попадаш на такива "активисти" !
цитирай
7. arnette - Учители...
04.07.2007 05:08
Съжалявам, Поли, но ми е обидно точно ти да говориш така за хората, изпълняващи учителската професия. Не те са некадърни, неспособни и учат "децата ни" на глупости.

Колко репортажа се излъчиха за поведението на тези ангелчета в клас. Липсата на елементарно уважение спрямо преподавателя и пълното безхаберие на родителското тяло по отношение на академичния пърформанс на отрочето са доста по-решаващи фактори.

На какво и как да научиш пикльо на 14 години, който смята, че може да стане и да ти зашие шамар след поставена ниска оценка, понеже има телефон за 4 твои заплати?

А защо се влиза с 3 в СУ педагогика? Защото никой не желае да се занимава с тази благородна и престижна на запад професия, благодарение на която у нас, обаче, ще печели мизерно и на всичкото отгоре ще търпи унижения от тийн лекенца.

Изобщо, как да си мотивиран да изпълняваш тази изключително трудна професия, като едва се изхранваш?

Предложенията към учителите бяха смешни! 6% увеличение и то така разпределено, че да бъде глътнато от увеличение на цени режийни, данъци и т.н.

Подкрепям стачните действия. Стига пасивност и примирение. Нямало пари в бюджета? 1 милиард бюджетен излишък как ви звучи? А здравната каса, тази бездънна яма, гълтаща осигуровки? Както милата ни сладка Топлофикация роди Вальо Топлото, така очаквам с нетърпеж и НЗОК да дари медийното пространство с Митьо Осигурения, примерно.

Изобщо, докато хората не се възмутят масово и публично за нещо, то, уви, няма да се промени. Саморегулацията не е от силните черти на българина.
цитирай
8. viovioi - --
04.07.2007 09:53
Незная какво искаха, но се изложиха много.Протеста им се превърна в някакъв бюлюмач,тютлюгювеч подправен с лош вкус смес от гюрлюнтия, олелия и киселаж.Да не пропусна десерта от простотия а ла меланж.
цитирай
9. nio - И на мене ми става смешно от наглост. ...
04.07.2007 10:01
И на мене ми става смешно от наглост.Щото ако приема че даскалите нищо не разбират от аритметика и си мислят че бюджета е каца дето се пълни от дъжда, е просто гротескно.

Поздрави:-)
цитирай
10. paoleta - Хммм, Анитке, ясно е, че ти и аз имаме ...
04.07.2007 13:10
Хммм, Анитке, ясно е, че ти и аз имаме друго впечатление върху учителите, но колко са имали нашия късмет да попаднат на хора, за които заплатата е последна дупка на кавала, а най-важни са децата? И колко от тия учители са имали късмета на нашите да попаднат на все пак възпитани и сравнително нормални ученици? Разбира се, че не говоря за нашето училище, което сме завършили. Мисля, че разбираш и знаеш много добре моето отношение към него.

Говоря за някое от многобройните квартални, например, където даскала е супер некомпетен, няма педагогическо образование и влиза пиян в час. Примери- бол! Има ужасяващи хора, които се пишат учители и които са пълно безумие. И не само защото децата се държат лошо, а и защото, е видно от пръв поглед какво научават децата- не знаят елементарни неща от обща култура. Знаеш, че ги има такива. Има го и другото и то е грешка на държавата- учителят да е унижаван със заплатата си, вместо стимулиран. Но пък, ако ще се повишават заплатите и ще стават европейски, редно е и компетентни хора да ги получават, така да се каже, проверени, доказали се с добро и качествено образование хора. Като споменаваш нашето училище, сравни който и да е учител оттам с едни средностатистически и ще видиш. Късмет сме имали ние, но това не означава, че явлението е навсякъде. Смятам, че човек трябва да си заслужава високата заплата със собствената си компетентност, така трябва да бъде.

Че деца-лекенца има- пълно е. Изродия на системата, отрочета на псевдомутри и парвенюта със скъпи телефони и пр. В този случай световната литература е дала своя съвет- "На учителя с любов" на Брейтуейт.

Според мен не е че никой не иска да се занимава с тази професия- филолозите също карат педагогически профили по желание, но знаеш ли, че системата е такава, че може въобще да не си ходил на практика, а съвсем официално да внесеш определена сума и да ти се впише педагогически профил в дипломата? Е, какво е това? Не говоря за подкуп, говоря за официална система!

Иначе проблемът с бюджета е голям, само дето излишъка изчезна. А и че я има другата страна, в която просто сумите са определени и в средата на годината няма откъде да се вземе 1 млн отгоре примерно, също е вярно. Протестът, който сам по себе си е прекрасно нещо и проява на истинско гражданско състояние по-скоро , в този случай трябва да има за цел да показва какъв и къде е проблема с оглед на бъдещото му разрешаване, а не да цели получаване сега, веднага, което просто няма как да стане!И беше грешка това с шофьорите, ама кой да мисли? Като дадеш на едните, ще поискат всички.

И хора, защо говорим за учителите, моят постинг е за лекарите! Като напиша нещо за учителите, ще говорим там, ок?

Поздрави :)
цитирай
11. arnette - Скуза
04.07.2007 13:30
за офтопика.

Инак, за доволно количество неща съм съгласна с тебе.
цитирай
12. viki02 - Не знам много, (ако е важно има кого да подпитам),
04.07.2007 14:51
но да кажа за основната заплата.
Не дай Боже, но детето в училище му счупиха ръката в час по физическо! Даскалката казала, да не казва на майка си, ще й мине. Ама аз не давам да се слушат учителите, имам опит. Та детето , смее ли, каза ми.
В ПИрогов (ми беше мисълта) докторът заявява: АЙДЕ, КАТО ЗА ТЕБ 25 ЛЕВА ЗА ГИПСИРАНЕТО !!! И да продължа, влизам при този, който гипсира, той пък иска ЗА БОГ ДА ПРОСТИ. КОЛКОТО РЕШЕ АЗ.
Какви заплати ще обсъждат, под 2-3 хиляди не падат, най-вероятно, че и по 10 хиляди намесец може да взимат повечето. Ама счупена ръка е, туй аз дето не давам, дадох.... Само на този, който изпълняваше гипса...и само 5 лева. Само съжалявам, че се улисах в проблеми и не се развиках за случая навсякъде (ТВ-та и други). ИНаче по познати......всички знаят за наглостта на Пироговци. Имам и познати там, но не за да ги използвам, лични познати са ми.
цитирай
13. sveivanov - Suglasen sum no...
04.07.2007 17:14
suglasen sum s tezata ti, che ostana edna mnogo goliama neiasnota okolo dogovorkata, koiato vsushnost postignaha stachnicite i ministerstwoto. Podobni dogovorki diskreditirat vseki eidn protest v Bulgaria, koito gubi smisul. Veroiatno tozi doktor Penchev weche ne e sled liderite na protestirashtite i vadeneto na iave na istoriqta s Mitio Ochite razdeli i priniji protesta do nqkakuw slab bunt, koito skoro shte otmine. Taka i stana. A towa e kofti...
цитирай
14. анонимен - АКТИВНА ПОЗИЦИЯ
04.07.2007 18:53
Paoleta, не си много коректна в постинга си, защото:
1. Смяната на борда на директорите ще се осъществи чрез КОНКУРС за нов изпълнителен директор, на който конкурс ще може да се яви и досегашния директор д-р Спасков;
2. Медицинските работници от Пирогов не обявиха плануваната за днес ефективна стачка временно, което не означава, че се отказват от исканията си или ще изоставят пациентите си;
3. Исканията за по-високи заплати и модернизиране на остарялата база КАСАЯТ всички работещи в Пирогов; вкл. осъществяването на тези искания ще се отрази положително и върху пациентите;
4. НЕ Е ВЯРНО, че стачката не е подкрепена от лекари, а само медицински сестри и санитари са участвали. В болница като Пирогов трудът на медицинските сестри трябва да бъде заплатен също ПОДОБАВАЩО, както е в други болници от европейски тип у нас;
5. Статутът на болницата е много важен, защото Пирогов обслужва спешни случаи от цялата страна;
6. И още Пирогов е университетска болница, което също е изключително важно при определяне на статута и произтичащите от това условия.
7. ЖАЛКО Е, че медицинските работници от други болници, със същата съдба като Пирогов, НЕ СЕ ОБЕДИНИХА И НЕ ПОДКРЕПИХА колегите си;
8. ОЩЕ ПО-ЖАЛКО Е, че обикновените хора не могат да осъзнаят НЕПОСИЛНАТА ОТГОВОРНОСТ на работещите в болници като Пирогов, в мизерните условия и при тези заплати да отговарят на ИЗИСКВАНИЯТА И ПРОФЕСИОНАЛНИЯ СИ ДЪЛГ пред хората;
9. ЗАЩО не се равняваме по ДОБРОТО, а коментираме само изключенията, които навсякъде ги има, в Пирогов включително?!
10. ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО (ако въобще в България има такова) ТРЯБВА ДА УМЕЕ ДА ОТСЯВА СТОЙНОСТНОТО И СЪЩЕСТВЕНОТО В ИСКАНИЯТА НА такива стачкуващи и да ПОДКРЕПЯ ПРАВОТО НА ХОРАТА от различни социални и професионални групи за по-достойни условия на живот и работа!
11. ПОДКРЕПЯМ ДОСТОЙНАТА АКТИВНА ПОЗИЦИЯ НА ВСИЧКИ ГРУПИ, които имат право да изискват от държавата ДОСТОЙНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД!!! Защото има сфери на дейност, които трябва да бъдат ПРИОРИТЕТ за държава, коята вече се мери с другите в Европа!!!
цитирай
15. ketballu - една сестра от пирогов
04.07.2007 21:12
Да ти кажа някои неща ми се иска от първа ръка.Заплатите ни наистина са такива,протестът действително беше иницииран от сестрите от детската хирургия,защото както винаги се оказа,че сме "губещи и паразитни звена".Започнахме да протестираме,именно защото месеци наред не ни бяха изплатени парите по клиничните пътеки и тези за спешност.Лекарите се страхуваха в началото,че някои и после,защото те имат повече да губят,нали така?Това,че се измести центъра на исканията,е истина,и ние не сме много доволни от това,но министерството е дало срокове,да видим какво ще решат,нали все пак сме цивилизовани хора,а не неандерталци...Искахме да махнат борда,защото явно мениджмънта е лош,след като не сме на печалба.Гнусно ми е дори да говоря по този начин,там сме,за да спасяваме хората,а не да бъдем търгаши:(Но така са поставени нещата в цял свят.Просто ни писна да ни лъжат и за потресаващите гледки и изтощителните 12 часови дежурства,включително нощни,да ни плащат мизерни пари.Много колеги и лекари вече напуснаха и отидоха в частния сектор и в лекарствени фирми.Имам връзка с тях и тези,които не работят с пациенти,не се чувстват удовлетворени,защото са откъснати от любимата си работа.Това са брилянтни специалисти.Трябва ли да бягат от Пирогов,за да спасят бюджета си?Това ли искат гражданите на България?
Казваш,че сестрите протестирали,те командвали болницата...и лекарите мрънкат под сурдинка,но те си вземат "под масата",както всички знаем...за това са по-малко активни...гладният вдига повече шум...
Та това исках да ти кажа.От първо лице.Мисля,че може би ще преосмислиш малко позицията си.Бъди здрава и никога не се разболявай,мила:)
цитирай
16. nio - fil, я вземи се разрови из блога и ...
04.07.2007 22:33
fil, я вземи се разрови из блога и потърси какво пише за държавните харчове.Линка който си дала е в подкрепа на тезата че дефицита е незаконно надвзет данък и трябва по някакъв начин да се върне,а не да се харчи.В случая става въпрос за подкрепа на пресконференцията за намаляване на осигуровките, така както беше записано в закона.БСП наруши закона заради исканията за увеличаване на заплатите.

Виж как завършва статията към която си дала линк.

"При всичките тези данни, твърдението на министъра на финансите, че не било сигурно, че има достатъчно средства за намаление на осигуровките, е доста съмнително.

С две думи, фискални възможности за намаление на осигуровките има и правителството наруши закона за държавния бюджет като не ги намали. Това трябва да се поправи. Тряба да се използва добрата ситуация и данъчното бреме върху труда да се намали значително".

Та не излизай с номера от селските вечеринки ако е възможно:-)

Виж още от същия блог.
"Видео: защо правителството трябва да намали осигуровките"
http://ikonomika.org/index.php?paged=2

Минимална заплата? Какво е това?
http://ikonomika.org/?p=589

Време е да се намали здравната вноска
http://ikonomika.org/?p=585

България - висок ръст на заетостта и заплатите, в други страни - още по-висок
http://ikonomika.org/?p=568

Докладът за президента: нужно е намаление на осигуровките
http://ikonomika.org/?p=562

Ефективност на държавна болница
http://ikonomika.org/?p=548

Айде стига толкова.
Приятно четене:-)

PS. Да се чуди човек къде си се завряла.Ако зависи от Георги Ангелов и Светла Костадинова
и училищата и болниците ще станат частни:-)
цитирай
17. nio - ketballu, никой не спори че запл...
04.07.2007 22:38
ketballu,никой не спори че заплатите са малки.Въпроса е че профсъюзите искат пари без реформи.Колкото и да изливаш в една разсъхната каца,ефекта ще е все нулев.
цитирай
18. nio - Не се ядосвам а се веселя с плитките ...
04.07.2007 23:29
Не се ядосвам а се веселя с плитките номера:-)
Не е задължително да си икономист, за да прочетеш за какво става въпрос.Аз знам че е по-лесно да гледаш само картинките,ама все пак:-)

PS При алтернативата по-ниски данъци за всички работещи или по-високи заплати и то без реформи за 2-3 професии,няма нужда да гадаеш какво е мнението на мнозинството.
цитирай
19. ianchefff - Паолетке,
05.07.2007 02:51
ПЕРФЕКТНО.
цитирай
20. paoleta - ТенкЮЮЮЮЮЮ :) За благодарност с...
05.07.2007 03:00
ТенкЮЮЮЮЮЮ :) За благодарност следния линк: http://www.hallmark.com/wcsstore/HallmarkStore/images/products/ecards/nfg2687.swf

Фен съм ти, да знаеш :)
цитирай
21. paoleta - Отговарям подред на всички и се р...
05.07.2007 13:52
Отговарям подред на всички и се радвам, че коментираме, за мен това е важно :)
цитирай
22. paoleta - Arnette, радвам се, че сме на едно ...
05.07.2007 13:54
Arnette, радвам се, че сме на едно мнение (почти) с теб :)))
цитирай
23. paoleta - viki02, ужас, е**** безсрамието! И ...
05.07.2007 13:56
viki02, ужас, е**** безсрамието! И на даскалята, дето казала на детето да не ти казва, и на медицинския персонал! Ама те разбирам, притеснено ти е било, иначе съм сигурна, че си щяла да си отстоиш позицията, защото такива само от това разбират!!!
цитирай
24. paoleta - До sveivanov: Именно това исках и аз ...
05.07.2007 13:59
До sveivanov: Именно това исках и аз да кажа- че протеста уж, за пред хората изразява някакви социални неща, а всъщност отвсякъде го изкривиха и сега всички страни по спора са смешни! И неясноти много има, и политически маневри, май. Лошо е! Така няма да има гражданска позиция и гражданско общество. А според мен точно от политизиране на протести и от малодушие манй-много страдаме.
цитирай
25. paoleta - До fil и nio- виждам, че сте се раз...
05.07.2007 14:02
До fil и nio- виждам, че сте се разбрали, коеот е добре. Виждам, че в лицето на nio имаме човек, който е навътре в нещата от икономическа гледна точка и смятам, че позицията му, основана на преки доказателства и точни изводи е съвсем вярна. Благодаря му за това, че е дал материал за размисъл :) А аз вече казах на fil на ЛС, че точно като него хич не разбиорам от икономика, но разполагам с факти и сикам да ги направя достояние, за да коментираме с него и с другите :)
цитирай
26. paoleta - В отговор на анонимния, който ми е ...
05.07.2007 14:24
В отговор на анонимния, който ми е написал това дълго съобщение ;) :


Съгласна съм, че на конкурс може да се яви и сегашния директор, но борда е сменен по нареждане на министъра и под натиска на стачкуващите- всмисъл, махнати са хората и са назначени временни и това не е станало чрез конкурс! Това казвам, а смятам, че не е редно това.

Не обявиха плануваната ефективна стачка, само че не вдигат вече толкова шум и очевидно не драпат вече толкова. ЗАЩО?!

Безспорно исканията за по-високи заплати и модернизиране на остарялата база касаят всички работещи в Пирогов ! Абсолютно нужно е! Това казвам и аз- не може на тия кенефи да искаш апарат за 2 млн евро! Не може и на липсата на марли!!!


Не казвам, че стачката не е била подкрепена от лекари изобщо, а казвам, че те са били твърде ограничен брой и че са предимно сестри и санитари! И пак питам защо, има някаква причина ! Сестрите и санитарите също получават по трите пътя заплати и затова не им вярвам като ми развяват фишове, на които не са отразени реалните пари, които са им в джоба.


Мисля, че и аз съм на същото мнение за статута на «Пирогов», казвайки «уникална болница», не е ли ясно? И с условията съм наясно, иначе нямаше да пиша.

Не съм съгласна, че другите лекари са били чак толкова овчедуши, за да не подкрепят колегите си, а видиш ли, само пироговци са будната съвест. Не е вярно и поради тази причина за мен причината са други неща, по-скрити.

Обикновенит хора осъзнават положението, вервай ми ;) Особено ако са лежали там, което се е случвало на много от нас и то нееднократно! Въпросът, който аз поставям е- за какво е този протест и защо се млъкна така веднага след смяната на борда? Не им обещаха пари, а те млъкнаха.


Питаш защо не се равняваме по доброто? Ненавиджам Румен Петков, но каза една много точна реплика напоследък, баш по повод доктор Пенчев- като някой води протест на тази толкова хуманна професия, трябва да се знае и неговия морал какъв е. Така ли е? И не ти ли се струва крайно неморално именно тоя мутра- friend да вряска? Крадеца вика „Дръжте крадеца”.

А гражданско общество трябва да има. Разбира се! Апатията ще ни убие. Но и трябва да знаем каква е истината, какво има под повърхността като подкрепяме или инициираме протести.

Аз също смятам, че има сфери на дейност, които тр да са с приоритет! И трябва да бъде така! Сред тези сфери са именно лекари, учители и пр, защото те се грижат за нас по един или друг начин. Но нека всичко да е честно. Не съм, против протестите, видно е, против съм изопачаването на истината и политизацията им, против съм и неморални лидери като Пенчев.

Благодаря ти за коментарите

цитирай
27. paoleta - Здравей, ketballu Първо, м...
05.07.2007 14:46
Здравей , ketballu

Първо, много благодаря за пожеланието за здраве ;) Да ти се връща;)
После- каква ирония протестът да е иницииран баш от хората, които при никакви обстоятелства не могат да стачкуват- от детското! По отношение на заплатите- доколкото знам, другите две пътеки се получават на тримесечие, не всеки месец. И аз не казвам, че сте милионери, които си търсите занимание, а само, че истината е изкривена и че премахването на нещо не решава проблема. Мениджмънтът на болницата има общо със заплатите, но не чак толкова и го знаеш. Освен това, ужасно съм против да се сменят ценни хора. Щом си сестра там, знаеш много добре какви хора са и Спасков и Хаджийски, и Раденовски и Таджер. И знаеш, че те са с опит. Вкратце- като имам рана на крака, не ми ампутират крака, а ми го лекуват, нали ;) Всмисъл, сега, с новия борд нещата много ще се усложнят и всичко ще тръгне отначало, а дали ще е по-добре- не вярвам. Иначе условията наистина са потрес! Последни преки впечатления- гнойно-септична хирургия. УЖАС!!!! И не трябва да се мълчи, но трябва като се иска, да се иска докрай. За да не бягат хора оттам, което е факт. И като някой се е оклепал, да се махне от лидерското място. Защото той, в качеството си на лекар има авторитет дори и пред вас и се опасявам, че бая е послъгал и за срещите си с министъра и за всичко. Че лекари взимат- взимат. Ама ония, не особено ценните. И тия, дето съветват мутри, не е ли така ;) ? Надявам се да дойде добър нов директор, да се вдигнат и условия, и пари, но както и когато може, защото виждаш, всички искат, а откъде- не се знае! Бъди здрава и ти !
цитирай
28. viki02 - paoleta,
05.07.2007 14:50
благодаря за отговора! Винаги отстоявам, ако е разумно.
Радвам се, че медицинската сестра от Пирогов е съгласна с моя опит. Лекарите, но не всички, прекаляват. Други просто взимат.
Както е вярно, че за сестрите от детското и не само то, има много добри отзиви, страхотни са, но пък не получават достатъчно. Управялват ни тарикати. Затова трябваше да се борят за основната идея на протеста, министерството по лисичи начин е успяло да отклони вниманието, за да омаловажи бунта. Явно не са специалисти по бунтове, а по медицински неща, нормално е. Все пак като се тръгне, трябва докрай, до победа. Жалко, че министерството е успяло да ги дискридитира, дори и чрез лекаря. НО сега въпросът не е за него, а за заплатите. Не трябваше да забравят това!!! И аз бих ги подкрепила активно. За по-малко корупция, дори и в малки размери. И клиентите сами се слагат, а процесът е взаимен. Губи тоя , дето не взима, а трябва да го компенсираме, дори и да не е с пари. Контрол трябва. Обществен също. Ама не щат хората, ангажиращо е. А той целия живот е ангажиращ... Хаосът ангажира повече.
цитирай
29. krasi7 - :-))
05.07.2007 19:45
Нещата са съвсем на различно място. Патрон на протестите в Пирогое е пожарникаря-генерал Б.Б. Това е официална информажция! На протестите на миньорите са присъствали емисари от София.. Б.Б е изразил загриженост за протестиращите.
Хора, клати се държавата с цел предсрочни избори.. Просто Б.Б. бърза към властта.
цитирай
30. paoleta - Верно ли???? Мислиш ли? Или имаш ...
05.07.2007 20:00
Верно ли???? Мислиш ли? Или имаш информация? Направо ме тресна с това! За туй, че клатят държавата, и аз някак стуигнах до тоя извод. Пък и тя сама си се клати, щом така лесно отстъпва на кой какво си поиска! Някои искания разбора се са съвсем оправдани, други- не.
цитирай
31. krasi7 - :-))
05.07.2007 20:08
Иде есен. Да изчакаме и ще видим. Гореща ще да е! Помни ми думите! :-))
цитирай
32. ketballu - пак
06.07.2007 18:20
нямаш яснота по въпроса,коментарът ти го доказва,а и някои от схващанията ти не мисля,че са правилни,защото гледаш само от своята си камбанария.Защо според теб персоналът на детската клиника няма право да стачкува?Защото лекува деца ли?Че другите пациенти да не са за боклука?И как точно според теб трябва да си изкажа протеста,че за 4 години обучение,висше образование и,почти 20 години трудов стаж и всеотдайно лечение и грижа получавам дискови хернии и 330 лева чисто,след надбавките и удръжките?Вече чувам как ми казваш да си меня работата или да отида нейде в чужбина,ако не е така,моля за извинение.Е да,ама това все пак ми е любимата работа,по света хората са осигурени с нея,защо не и аз в моята страна?
Пишеш,че доколкото знаеш,другите две пътеки се изплащат на тримесечие,не на месец...което означава,че въобще не си наясно с начина на финансиране.Прочети малко инфо и тогава коментирай това.
аА ти познаваш ли ги тези хора?Защитаваш ли ги?Останалите споменати са перфектни специалисти и хора с чест.За Спасков няма да говоря,защото ще кажа нещо лошо.Именно,защото работим на едно място,мисля,че ние знаем по-добре от външните хора кой какъв е!
Не е истина,че не особено ценните лекари взимат пари.И по какъв критерий ги разпозна?Човекът,уволнен от Пирогов за корупция,д-р Пернишки,е брилянтен хирург.Не го защитавам,това е истината.
Да,изкриви се посоката на протеста,но ние няма да чакаме безкрайно.Да ни оправя тоя и оня ...За краен пазим варианта с общите молби за напускане.
Според мен важното в случая е,че изобщо някой се осмели да надигме глас.Вместо да ни критикувате,подкрепете ни.Дори да не сме прави до край.Иначе никой няма да се осмели...подкрепям миньорите,дървосекачите,производителите на стъкло ,учителите и всички,които изразяват протест по някакъв начин.
Писах ти толкова много,защото си млад човек и ми се иска поне вие да не сте на тази позиция,която те кара да се свиваш в черупката си.

Излезе малко емоционално в повече...ако искаш рационализъм,присъединявам се към Анонимния от 04.07 18:53 ....това е и моя позиция по тези въпроси.Жива и здрава!
цитирай
33. paoleta - Еееей, ketballu, по-спокойно, ...
06.07.2007 20:08
Еееей, ketballu, по-спокойно, нищо лично към тебе! Че нямат право да стачкуват от детската не съм го казала аз, а арбитражната комисия, която определя степента на евентуалната ефективна стачка! Те казаха, че ако има такава, всички могат, освен детското! Аз само казах, че е ирония протестът да е инспириран именно от хора, които в крайна сметка се оказа, че по закон нямат право на ефективен протест.

Няма да ти казвам да си сменяш работата- нито аз съм човека, нито пък съм ти в сферата на дейност. Права си да си искаш своето, казвам само, че вашия протест се измести и че т.нар. му лидер и говорителя му и пр. водещи, не са се борили за вашите пари, а за други неща. Дано поне вие се преборите, защото според мен те няма да го сторят. Борете се за своето, защото има смисъл, обичате си професията, знам :)

По стечение на обстоятелствата съм добре запозната именно с вашето финансиране и именно с начина, по който се разпределят вашите, пироговските пари. Не смятам за нужно да ти казвам откъде, но мисля, че персонала малко не е наясно с това, в частност именно с разпределянето на заплатите в "Пирогов" и това ме смущава и според мен е повод сред вас да се пускат неверни слухове. Кажи ми, това, което пише на фиша за ОСНОВНАТА ти заплата, толкова ли е, колкото взимаш изобщо, реално или има и други, допълнителни плащания- спешна помощ, пътеки? Всмисъл, не ми казвай директно, разбира се, просто това казвам аз в постинга си. Имам предвид, че се манипулират нещата с парите и сред вас се пускат неверни данни колко всъщност са ви парите.

А иначе- да, ПОЗНАВАМ /разбирай буквално/ всеки от изброените хора и да, защитавам ги. Иначе нямаше да ги споменавам. И ми е чудно какво лошо би могла да кажеш за Спасков? Нима той не е перфектен специалист? Нима не знае какво прави? Ми, извинявай, но той е сред най-добрите специалисти, които познавам, той е сред най-уравновесените и трезвомислещи хора, дал е много на тая болница, само той имаше необходимия ценз да я управлява. Знаеш го, закона изисква да има не само лекарско образование, а и друго и той го има, за разлика от тоя, който евентуално вие ще си изберете за нов директор. От всичките си контакти с хора от "Пирогов" никога, НИКОГА не съм чула лоша дума за него- и когато не беше директор дори.

Хората подкрепят някого тогава, когато той постави конкретни изисквания и ги отстоява докрай, с всички средства. Не когато делегира права на един човек да се договаря за останалите и този човек да си прави пи ар от това. Защото любимия д-р Пенчев стана медийна звезда! А и няма капчица чест, след като не си подаде оставката дори след това, което видяхме по телевизията за него! Освен това отричаше, по дяволите, отричаше техническа експертиза по най-долен и лицеметрен начин! Не бива да се доверявате на такъв човек, защото той не ви докара по-високи заплати, а доведе дотам да няма вчера кой да ви разпише полагащото ви се, тъй като лайтмотива на живота му беше да смени борда! И извнявай, какво значи да ви подкрепят дори да не сте прави докрай? Ми, как така?

Иначе, по отношение на корупцията- преценявам ги, защото ги познавам. И то много от лекарите в "Пирогов". Неетично е, колкото и брилянтен специалист да си, да взимаш под масата! Нали от това страдате и вие, сестрите?! И ти имаш против това, доколкото прочетох, както и всички.
Н Е Е Т И Ч Н О Е ! Няма общо нивото на компетенция!


цитирай
34. paoleta - А иначе, в ролята ми на млад човек, аз ...
06.07.2007 20:29
А иначе, в ролята ми на млад човек, аз хич даже не се свивам в черупката си, ами имам мнение и не ме е шубе да си го казвам и да го отстоявам, мисля, че е видимо от всеки един от моите постинги тук. Сигурно е и разбираемо, че и наживо не съм агънце, което си мълчи примирено. И аз протестирам и съм протестирала срещу много неща, смятам, че само това е начина да ти обърнат внимание ТУК И СЕГА В БЪЛГАРИЯ! Просто това е начина, но когато той е правилен и обслужва обществен интерес, не друг.

И моля, защо така агресивно, ketballu? Аз не съм подходила агресивно към теб, нито те нападам. Ако си мислила, че след като прочета твоето съобщение ще си сменя позицията, съжалявам, но аз това, което ти си написала го знам малко или много, но се възмущавам от други неща, излезли на повърхността в този протест. Мислете на кого се доверявате и какво целят тези, които сте си короновали за лидери и докъде ще стигне цялата тая работа. Пак ти казвам- махането на едни запознати с положението хора не решава проблема, само го задълбочава. Не нападайте хора, които просто имат различно от вашето мнение.

В интерес на истината именно от теб като сестра не очаквах така агресивно да подходиш, все пак сте хуманна професия, пък и като се зачетеш, не те нападам персонално, нито те поставям в позиция да защитаваш цялата си гилдия. Но пък всеки има право на мнение:)

Поздрави и жива и здрава и ти :)))
цитирай
35. анонимен - ако съм прозвучала агресивно,глътвам си агресивните думи:))
07.07.2007 15:39
Наистина нямах такова намерение.И не искам да е така и не трябва.Дискутираме,нали така?Апропо,в закона не е упомената никаква забрана за стачка на детските клиники.Това беше наше решение,подкрепено от стачния комитет и предложено на арбитражната комисия,която го прие.За справка-Закон за колективните трудови спорове.Чела съм го доста пъти.
Точно срещу това се борим-да не ни се дават обяснения за какво точно и по колко пари получаваме.Ама стига и с тия пари:))Важни са,но и други важни неща има.Като например държавата да си плаща в реален размер лечението на скъпоструващите пациенти,за справка-един от миньорите от Ораново "струва" като лечение над 100 хиляди лева,касата плаща 7000.Все още лекуваме по съвест,и така трябва да бъде,но държавата не може да си вменява функциите на някого си.Всичко останали болници с малки изключения си получават калкулирани пътеките за месец,ние не.Защо?За Пенчев си права,но да ти кажа ли,няма лекар,който да иска да застане на мястото му.
Нямам ни най-малкото желание да те нападам,мило момиче,ако съм прозвучала остро пак ти казвам,че е в резултат на емоция.Извинявай!!
Да ти споделя каква е моята лична мечта:))
Една голяма детска болница,педиатрията и нашите хирургични клиники на едно място.Много по-функционални ще сме и ще се изработят ясни критерии за необходимостта от леглова база и персонал,по-полезни ще сме на дечицата и родителите им.Защо никой не го прави ли?Такива като мен само си мечтаят,защото нямат финансите и законова рамка да го направят,а другите не желаят,защото в тази работа има повече главоболия,отколкото печалба.Ще поживеем,ще видим:))
цитирай
36. thundergoddess - По въпроса искам да кажа, че съм на ...
11.07.2007 11:28
По въпроса искам да кажа, че съм на мнение, че и те не знаят какво искат, защото колкото съм слушала новини не съм ги ула да кажат точно какво им трябва и как ще стане този номер. Искам по-големи заплати? Брейййй, големи отворковци станали като работят в "Пирогов". Значи другите лекари ще си получават миризливите пари и ще се трудят като луди - примерно в Бърза Помощ, обаче наще Пироговци за по-специални. Ами не са. Това са лекари като всички останали. Живеем в безпаричие всички и държавата няма от къде да вземе парите. Всички имаме ниски заплати, ама какво ще стане, ако всички се надигнем да стачкуваме по най-идиотския начин и си оставим работата?
цитирай
37. thundergoddess - ПС: Пари и за свястно оборудване в ...
11.07.2007 11:32
ПС: Пари и за свястно оборудване в никоя болниця в България НЯМА. Като са толкова отворени и многознаещи, да потърсят сами мутрите, които ни крадат парите от държавата и да ги вложат в болницата.
цитирай
38. viki11 - абе все Бойко Борисов ви е в главите...
28.07.2007 12:53
Стачката е започнала отдолу, от сестрите, които работят неуморно, дълг, а взимат малко. После се плесна за объркване в други посоки.
От стачкуващите знам, смяната на ръководството е довела до промени. Без това нямаше да се постигнат. Има резултат. Те са доволни донякъде.
цитирай
39. анонимен - Паолетке,моля,
02.08.2007 20:22
не се изказвай неподготвена.Повечето от медицинските сестри,които държат на себе си и на професията си,реално изучиха за степен бакалавър.Общо съм учила 4 години и образованието ми е ВИСШЕ.На много други колеги също.А и когато съм била с полувисше,не съм усетила да съм била по-глупава и да не съм могла да преценявам нещата в сектора,в който работя.За сведение,ценните специалисти,както ги наричаш ти,не могат да влязат да работят без операционни и анестезиологични сестри,които сами по себе си са отлични специалисти в своята професия.Просто това са две различни професии,а не стъпала в йерархията.По времето на Флорънс Найтингейл може и така да е било,но отдавна не е така...Защо написах това ли?Защото ми е обидно недостатъчно осведомени хора да ме слагат едва ли не наред със санитарите,които нямат медицинско образование.Лекарите учат 6 години,ние 4.А това,че няма специализации за медицински сестри,е недостатък на здравната система в България.
цитирай
40. paoleta - А аз да съм казала, че хората- сестри ...
03.08.2007 00:23
А аз да съм казала, че хората- сестри са прости? Да съм казала, че не са специалисти или че и без тях ще има болничен процес? Не,мила, не съм! Но не е нормално сестри, било то и с висше образование, да управляват такава болница. Било то и индиректно- да "предлагат" борд на директорите или директор, да определят работния процес. За Бога, на вас това не ви ли звучи безумно?! Извинявай, но... Да, вероятно има хора с висше образование сред сестрите. Моите почитания. Но, голямо "НО"!!! За да управляваш са нужни много повече от висше образование "по специалността" , написала съм какво още е необходимо, за да си директор на такъв институт още в текста си. Което, както и факта, че казвам какви точно фишове със заплати получава медицинския персонал там, показват моята осведоменост, разбира се, може би непълна и невсеобхватна върху всеки човек от хилядния персонал там.

Лекарите учат не 6 години, а много повече- още поне 5, в които специализират. Колко прави това общо? 11 години, май. Пък и, щом не си се чувствала особено по-умна с вече висше след полувисшето, тогава защо си взела и полувисшето? Защо тогава изобщо има образователни степени в България? Щом всинца ни идва отръки... Та, дори един професор в каквато и да било област не би казал, че не намира разлика между две степени на образование!!!

А понеже говориш, че си обидена, не съм имала за цел да го правя. Но пък на мен ми е обидно сестри и санитари да вдигат на бунт и да не тече нормален процес в единствената Болница /отбележи главното "Б"/ в държавата. Не мислиш ли, че и някой санитар би се обидил, щом ти така казваш, че те поставям "на тяхното ниво"? Те, какво, не са ли хора, не чистят ли всички помии и гадости след операция, манипулация и подлоги?

Също на мен ми е обидно, че се опитвате да прявявате някакво гражданско самосъзнание и да си искате своето, ама се доверявате на измислени герои, които нищо не ви донесоха. Увеличиха ли се заплатите ви, подобриха ли се условията, помните ли какво искате и можете ли сами да го постигнете или ще чакате от новия борд след 6-ти август? Моля, поне помнете за какво се борите. Иначе все ще ви казват за какво. Искайте това, от което имате нужда, а не това, което е от полза на някого. Като смяна на борд от специалисти или апарат за милиони евро. Нямате база, нямате материали, а вашият лидер иска ангеограф. А знаете ли, че в България има 25 доктора, които имат право, лиценз, образование, КВАЛИФИКАЦИЯ , които да работят с такъв апарат? 25! И той. д-р Кръстьо Пенчев, не е един от тях.

Говориш ми за стъпала в йерархията? Доколкото чувам, вие...така де, стачният комитет иска да маха специалността, т.е., нивото квалифицираност, на база на което се формира и някаква част от заплатата. Накрая ще се получи сестра да взима повече от лекар! Йерархията, по-добрата квалификация, нямат ли нищо общо? Или всички сме равни и трябва да получаваме равно, независимо кой колко знае?

Питам, защо другите лекари не стачкуват? Има много болници в България с по-ниски от вашите заплати. Защо те не се вдигат? Това какво е- бунт на сестрите или бунт на лекарите или бунт на болницата? Протест за достойно заплащане и условия или борба за власт и пари? Вие сте хуманна професия, било то сестри или лекари. Защо го забравяте и се оставяте някакъв псведолидер да ви ръководи? Да не говорим, че този лидер няма необходимото образование, за да може аргументирано и точно да говори за финанси и счетоводство, което е в основата на неговата революционна реторика. Той е лекар, нали? Тогава от висотата на какви знания и образование ви говори как се финансира и осчетоводява болницата? Вие замисляте ли се дали той е адекватно осведомен или дали просто не е извел съжденията си от нечии чужди догатки?

Защо смятате, че ще е по-добре с изцяло нов борд, след като подобрението настъпва на база И на държавна политика, не само на ниво болнична управа. Не разбирам. Като искате, искайте, като се чувствате неудовлетворени от нивото си, вземете по-високо. Така е, човек се развива, докъдето му стигат силите, не парите. Важно е желанието. Моля, вникни в това, което ви се говори и ако искаш да разбереш същината, поинтересувай се сама, за да знаеш всичко. За себе си :)

Поздрави от мен.
цитирай
41. ketballu - абсолютно безсмислено е да се оп...
11.08.2007 20:34
абсолютно безсмислено е да се опитвам да разговарям с теб на тези теми,за това преставам.Разсъжденията ти са фундаментално погрешни и пристрастни.Но то си е твоя работа,всеки има право на заблудите си.Пожелавам ти всичко добро.
цитирай
42. paoleta - Да абсолютно безпочвено е! Ти си ...
14.08.2007 20:43
Да абсолютно безпочвено е! Ти си сестра, а аз говоря от позицията на лекарите и на гражданите. Не че е правилно да се явяваш ту анонимна, ту с юзърнейма си и да пишеш тук, нито пък е правилно да мяташ просто ей така някакво твърдение в пространството- "твърденията ти са фундаментално погрешни" и пр.- все пак има нещо, което е финансово вярно и това са вашите велики фишове със заплати, от които вие така и нищо не научихте, нито пък се постарахте да научите, ама нейсе. Сестри сте, не сте счетоводителки, макар и да не е нужно, и по-необразовани хора разбират триединството основна заплата-клинична пътека-спешна помощ. Ама вие сте си решили да си вървите след мутренския доктор и това си е. Ми, давайте, пък да видим до кое блато ще ви доведе той, медийната звезда и псевдодоктора. Кое, мила моя, от твърденията ми е фундаментално погрешно- че взимате три фиша, а твърдите, че взимате само един с основна заплата, че вашия Пенчев няма лиценз за работа с ангеограф, че трябва да имаш образователна степоен, за да управляваш, а не просто всички да чиракуват и да научават нещо емперично, че не може сестри и санитари да завзимат такъв институт като "Пирогов", че вие не знаете какво искате и не знаете как да си искате, че сте нещастни, защото не умеете сами да се опртавяте с живота си и само знаете да се оплаквате и да вините по-властимащите? Явно за тези очеизвадни доказателства не съм права и за тях... фундаментално греша??? Но както и да е , сега ще си имате нов директор и той, скъпа моя, е от бившия борд, напълно в разрез с исканото от вас и с вашите опити да премахнете всички и да ги свалите. Честито на д-р Раденовски! Аз се радвам, че е той!

Със здраве :)
цитирай
43. анонимен - xanax
31.08.2011 05:55
I really enjoyed reading this entry. I will certainly come back and read some more interesting post. Thanks
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: paoleta
Категория: Други
Прочетен: 252043
Постинги: 42
Коментари: 291
Гласове: 852
Архив