Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
13.06.2007 18:58 - СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО- КОЙ КАКВО КОНКРЕТНО
Автор: paoleta Категория: Новини   
Прочетен: 13278 Коментари: 25 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2007 00:48


СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО- КОЙ КАКВО КОНКРЕТНО!

Тук публикувам информация относно случилите се неща с инициативата "Съхрани българското". Тази позиция казва съвсем конкретни неща и за всички тях има неопровержими доказателства. Публикувам тази позиция на сдружението и за да отговоря на препоръката на хора, писали ми в моя блог, че е добре да кажа кой какво конкретно.
 

КОЯ СТЕ ВИЕ, Г-ЖО МИХНЕВА?

 

Позиция на сдружение „Национално обединение съхрани българското” /НОСБ/ по повод действията и нападките на зам.-председателя на Национално движение „Българско наследство” /НДБН/

 

 

Писна ни професор Румяна Михнева да атакува, провокира, злепоставя, обвинява и обижда нашето сдружение. Ние изключително много се радваме, че една възрастна госпожа отделя от ценното си време на професор и се занимава с патриотична дейност. Но вместо да ангажира младите по начин, полезен за самите млади, то тя се стреми да получава дивиденти за себе си от тяхната дейност, а може би подготвя нещо друго... за някой друг, кой знае. Ние нямаме право да я критикуваме, макар че, ако разсъждаваме като нея, сигурно бихме имали много повече права от това просто да изразяваме нашето мнение. Нека припомним на малцина, а и нека мнозина разберат за подмолните методи, които ПРОФЕСОР Михнева използва, за да търси след това дивиденти за себе си или може би за някой друг.

В началото на лятото на 2006 г. решихме да създадем сдружение под името „Съхрани българското”, за да запазим идеята от бригадата и събора под патронажа на президента от 2005 г. Имахме основание за това, защото хора от нашето сдружение поеха цялата организация на бригадата през 2005 г. и бяха в основата на идеята. 48 часа преди да подадем документи в Софийски градски съд за официална регистрация на нашето сдружение, решихме да проведем разговор с госпожа Румяна Михнева, на който да изразим нашата готовност и желание за съвместни действия по патриотични инициативи. Тя започна да ни обвинява, че НЯМАМЕ ПРАВО да регистрираме сдружение с име “Съхрани българското”, защото ние сме “никои”. Оказа се, че на следващия ден госпожа Румяна Михнева е запазила името “съхрани българското” в Софийски градски съд за срок от 5 месеца с намерение за регистрация на юридическо лице. До ден днешен това не е направено. Но още по-фрапираща бе нейната злобна реакция към нас по телефона. Бяхме наречени как ли не. Което ни убеди в едно- госпожа Михнева явно възприема, че може да има патент върху патриотизма и националното чувство! По тази логика госпожа Михнева може да заяви в бъдеще, че никой няма право да развива патриотична дейност под каквато и да е форма, ако тя не благоволи да му позволи. До това положение има само една стъпка – като се подиграва с патриотични организации. Тя вече е там. Чакаме забраната Ви, госпожо Михнева! Въпреки това, обаче, през лятото на 2006 г. ние си позволихме да регистрираме сдружение под името „Национално обединение съхрани българското”.

 Въздържаме се да публикуваме сканиран вариант на електронно писмо, което проф.Михнева беше пратила в началото на октомври до Студентския съвет на Нов български университет. В него се настоява нашият председател да бъде изключен от Студентския съвет защото е член на сдружение “Национално обединение съхрани българското” и развива патриотична дейност! Забележете, писмото е изпратено лично от нея само до Студентски съвет на НБУ, не е влязло по официалния начин до самия университет и неговото ръководство и е изпратено на ЛИЧНАТА поща на тогавашния председател на СС на НБУ, не на неговата официална! В това нейно писмо, засягащо нашия председател, той бе наречен с доста неприятни епитети и ние сме дълбоко учудени, че на тях е способна жена с академична титла. Епитетите и определенията варираха от “родоотстъпник” до “жалък” и др. подобни клеветнически мнения. Последна забележка, върху която ще наблегнем е това, че не бихме публикували писмото й, защото в него се замесва името на човек, който е най-висш в държавна институция, обвързана по условие с патриотичното и национално чувство. Заигравката на госпожа Михнева сигурно е имала за цел да сплаши някого, но тя,  вярваме, е родена само и единствено от нейното съзнание. Ние като граждани на Република България и на Европейския съюз не приемаме и няма да приемаме заплахи от Вас, госпожо Михнева. Вашата арогантност надминава всякаква граница. Вие нямате право да използвате името на някого, камо ли на институция, за да заплашвате индиректно и да се мъчите да всявате респект по този начин. Ние изключваме възможността някой друг да е наясно с Вашите действия, които описахме до тук и тези, които ще опишем по-долу. Смятаме така, защото според нас не може друг ръководен орган във представляваната от Вас организация да си позволи да осмива, най-меко казано, други хора или организации. Смятаме, че Вие действате така защото изпитвате някакво желание да контролирате младите хора на България. Колкото до тези, които не са съгласни да са под Ваш контрол – те според Вас са “родоотстъпници”.

След тези си действия, г-жа Михнева предприе и вмешателство и в дейността на нашите членове и клубове. Най-ярките примери за това са клубовете ни в ЮЗУ “Неофит Рилски” и този във ВСУ “Черноризец Храбър”. За първия ще спомена, че беше учреден на 16 март 2006 г. и започна да работи по многобройни инициативи и дейности. С оглед на бурното развитие на клуба ни в ЮЗУ не под нейното вещо управление, г-жа Михнева явно е решила да потърси помощта на 2 приближени свои приятелки, които са докторантки в ЮЗУ. Тези 2 жени създават втори клуб в университета. Е, питаме ние, защо е нужно това? На какво се делим, госпожо Михнева, в тази патриотична дейност? Може би на удобни и неудобни?!

 Но още по-фрапиращ е случая във Варна. Нашият клуб там, учреден официално с подпечатано решението за учредяването на 8 октомври 2006 г., макар и да беше заявил, че не иска да е към Вас, а към нас, изведнъж обърна позицията си на 180 градуса... Интересно, госпожа Михнева е професор в този университет... Наистина интересно! Имайки предвид, че 3 дни им беше обяснявано, че нашето сдружение не е свързано с политически фигури и не е политизирано, а и в прав текст им беше заявено, че сме безпартийни, варненските студенти споделиха същото и настояха да бъде създаден клуб при тях. Дори те сами заявиха, че не желаят да работят с техен професор на име Румяна Михнева... Справката показва, че това е единствения преподавател с това име там. Питаме се, какви ли крайни мерки е предприела тя, за да сложи ръка на този клуб, очевидно безкрайно ядосана, че собствените й студенти не са се обърнали към нея.

Поредното потресаващо действие е свързано и с още един  клуб, открит от нас, но от съображения за сигурност на членовете ни и на хората, които ни помагат, няма да споделим за кого точно става дума. Заявено било на нашите членове, че новосъздадения наш клуб в/във *** трябва да бъде разформирован и евентуално да бъде създаден нов такъв в/във ***. Това, обаче не стреснало нашите членове. Резултатът е, че опитите продължават, а и желанието за власт става все по-голямо от страна на госпожа Михнева.

Следващото действие на г-жа Михнева беше поредното доказателство, че тя е способна да премине всякаква морална граница в желанието си за контрол и власт! На 11 октомври нашето сдружение, принудено от действията на проф. Михнева да се регистрира под името „Национално обединение съхрани българското” проведе своя Първи младежки форум, с който да запознае обществото с бъдещата си дейност и да изложи своите позиции. Разпространихме покани до много организации, хора и институции, в резултат на което на форума в заседателна зала „Изток” на НДК присътваха над 15 неправителствени организации, много преподаватели и студенти от редица ВУЗ-ове, медии и журналисти. За да попречи доколкото може на това събитие, г-жа Михнева предприе действие, което, смятаме, наистина не отива на човек с нейното положение. На страницата на Национално движение „Българско наследство” бе пусната информация, че поканите и събитието, цитирам, „нямат нищо общо с реалното  движение "Съхрани българското", към което принадлежите”, отново бе отправена обида към нас като ни нарекоха „виртуална организация” и бяхме обвинени, че „разрушаваме едно българско дело”. Същата безкрайно низка информация бе разпространена и сред приближени на г-жа Михнева от цялата страна.

Последната удивителна проява на г-жа Михнева този път е свързана с клуб, организиран от нея в Смолян. Там той е направен от ученици от местна гимназия, на които от г-жа Михнева е дадено разрешение и да създадат интернет страница, която да представлява информация за всички клубове на НДБН в страната и така и на цялата идея „Съхрани българското”, което е и изрично упоменато на въпросния сайт. Чудим се как така тя си позволява да прави подобно нещо, след ТАКАВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА ВЕЧЕ ИМА, създадена още през 2005 г.- www.suhranibulgarskoto.org, и на всичкото отгоре иска там да се описва цялата информация за „Съхрани българското” в страната. Ще сбъркаме ли, ако предположим, че там няма да има и дума за нашите клубове, все едно те не съществуват и не съхраняват българското?! Между другото, такава страница не би следвало да претендира за център на идеята „Съхрани българското” и по друга причина- идеята и името НЕ СА дело на Румяна Михнева или на който и да е около нея.

След като установихме наличието на тази страница, ние се обърнахме с молба към създателите на клуба да променят текстовете, в които се казва, че този уеб сайт дава информация за идеята и страницата беше свалена за една седмица. По своя типичен маниер, г-жа Михнева не само каза на своя клуб да върне страницата, но и, по стара своя традиция, за да се защити, съобщи това и на местната администрация в лицето на кмета на Смолян, за да си осигури необходимата подкрепа на най-високо местно ниво и то отново с обиди към нас.

Само накратко ще отбележим, че удивителната борбеност, с която г-жа Михнева води „кръстоносните походи” срещу всички, които не са под нейното вещо крило, щеше да има много по-голяма тежест, ако тя държеше сметка за начина на изразяване и граматическата точност на всяка информация, публикувана на сайта на „Българско наследство” или разпространена от името на организацията. Дори и на най-обикновения наблюдател веднага биха му направили впечатление драстичните граматически, стилистични и лексикални грешки, с които е пълен сайта на сдружението! Доста стряскащ факт, който уронва престижа на организацията и престижа на хората в нея, тъй като съхраняването на българското, за което г-жа Михнева така убедително се бори, НЕ МОЖЕ да минава без съхраняването на чистия, правилен и точен български език!

От всичко гореизложено тук, както и от контактите ни със сдружение „Национално движение българско наследство” оставаме с впечатлението, че основно г-жа Михнева, както и няколко приближени и подчинени около нея хора от движението се занимават и имат самочувствието, че само  и единствено те могат да съхраняват българското и да развиват своята организация, без да държат сметка за мнението и позицията на учредителите на движението, сред които са едни от най-видните личности на България. Ако това не беше така и г-жа Михнева информираше хората, гласували й доверие да бъде зам.-председател на НДБН, нямаше да се допускат подобни подмолни действия, нито крайни изказвания, неприсъщи на положението на много видни личности, станали учредители на НДБН. Не вярваме, че тези хора ще застанат зад действията на Румяна Михнева. Твърдо сме убедени, че те просто не са информирани за това, а г-жа Михнева действа изцяло по свое усмотрение.

И накрая питаме- с какво право Вие, г-жо Михнева мислите, че имате изконното и единствено право да съхранявате българското? С какво право Вие си позволявате да организирате и контролирате млади хора и да ги настройвате срещу други организации? С какво право Вие смятате, че съхраняването на българското не трябва и не може да бъде дело само на млади хора? С какво право Вие си позволявате да пишете обидни писма за нас, наши членове и клубове, да уронвате нашия престиж, да се месите в нашата работа и да изисквате разформироване на организации, изключване на членове и пр.? Как така Вие, г-жо Михнева смятате, че можете безапелационно да ползвате името „Съхрани българското”, след като то не е измислено и структурирано нито от вас, нито от хора в НДБН? Откъде накъде смятате, че имате право САМО и единствено Вие да възпитавате в патриотизъм? Как така си позволявате да публикувате в публично пространство нападки срещу наши членове, да  ги обвинявате, да ги дискредитирате и да ги наричате  родоотстъпници?

Ще Ви кажем само едно- от 1989 г. насам Р България е демократична държава, в нея всеки има свободата да се сдружава и да работи за цели и идеи от общонационално значение. ВСЕКИ! Това не е право на определен индивид или организация, а на всички! Освен това, всеки има право по надлежния ред да изчисти доброто си име, когато то е засегнато от друг. Мина времето, в което с писма или думи някой можеше да организира така добре известният в миналото „другарски съд” и да обвинява някого, че е „родоотстъпник” или други подобни. Мина и времето на доносите! Подмолните действия в никакъв случай не възпитават младите хора в добро, в никакъв случай не дават добър пример и в никакъв случай не отиват на академичната Ви титла!

Твърдо заставаме зад нашата позиция и няма да позволим на г-жа Румяна Михнева или на подчинени нейни хора от НДБН да ни нападат и да ни дискредитират! Ние сме млади хора и имаме правото да работим за патриотизма в България! Ние сме хора със свободен избор и взимаме пример от достойните хора, от тези, които смятаме за ценни. Наистина, това, което правите Вие, г-жо Михнева, не прилича по никакъв начин на демокрация и на всичкото отгоре ни отричате правото на свобода! Действате извън правата  и правомощията си, намесвате се в нашия живот без да имате такова право, уронвате престижа на редица хора и организации, които са Ви гласували доверие! Освен това преиначавате идеята „Съхрани българското”, отреждате провеждането й само на някои хора, въвличате в нея само такива, които са по някакъв начин близки до Вас, организирате клубове само с „проверени” хора, организирахте и т.нар. „Летни археологически семинари „Съхрани българското” през 2006 г. само с „подбрани” хора, твърдите, че има движение „Съхрани българското” /навярно неформално, тъй като такова не е регистрирано в съда/ и не на последно място- излизате в недостойна борба с млади хора, вместо да сътрудничите с тях! Ето това наистина намираме за уникално! Така патриотичната идея не само ще се изкриви, но и ще продължи да обслужва чужди интереси и стремления и в крайна сметка ще се преиначи. Дали сте си отговорила на въпроса защо училища, университети, градове и села продължават да се обръщат към нас, за да учредим с тях клубове „Съхрани българското”, а Вие разбирате за това впоследствие и давате всичко от себе си, за да ги повлечете след себе си с всички средства, защо хората заявяват, че не искат да работят с Вас?

 

 






Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Това е истината !
14.06.2007 12:20
Напълно съм съгласен относно всичко което казахте за тази жена .Особено след като е направила със вас подобно нещо.Виж те тази Михнева и на нас се опита да пробута подобна шарлатания.Идва с цялата си подмолност и прелест, и заявява че сме били нелегетимни ?!Но след като и натрихме носа тя престана да се бърка в нашите работи.Другари и колеги, патриоти и ценни човеци не и позволявайте повече да ви вреди!Аз лично ако я видя на живо поне един път - ще я спукам от бой !Ако иска да го счита за заплаха се тая мене не могат да ме обвинят в нещо което не съм направил все още.Госпожо Михнева ако прочетете това мнение знайте едно: пазете се отмене !
цитирай
2. анонимен - Светлин
14.06.2007 12:28
Горното изказване е от мене
цитирай
3. анонимен - sdrujenieto
14.06.2007 13:10
molq svurjete se s nas na address: info@suhranibulgarskoto.org

...imame predlojeniq.
цитирай
4. arnette - Хих
19.06.2007 19:49
Аз така и не разбрах какво се случи тогава. Лошото е, че сега ми трябват хора за близка инициатива /почистване на паметници/ и хич не ми е ясно към кого да се обърна. Идеи?
цитирай
5. paoleta - Анитке, кажи за каква точно иниц...
19.06.2007 22:13
Анитке, кажи за каква точно инициатива става дума? Прозвуча ми интересно. Иначе, какво се е случило тогава, какво да ти кажа... Вижаш сама какво се случва сега !
цитирай
6. анонимен - olele
26.06.2007 19:41
OLELE TOVA TUK SI E PROSTO DONOS, MLADEJI!!!
BRAVO!
NE ZNAM KAK VI HRUMNA. NIE OT GODINA RABOTIM SAS SAHRANI BG I SOFIA I NIJAMAME NIKAKVI PROBLEMI. PRAVIHME NIJAKOLKO SEMINARA. SEGA STE SME NA BRIGADI.
JAVNO SAMOZVANKATA SE SPAVIJA. A AKO E ISTINA PISANOTO ZA6TO NE GO PUBLIKUBATE=
PARVOTE BRIGADI V NETA IZLIZA 4E NE STE GI PROVILI VIE A 6TEDRO SARTZE....JAVNO GOLIJAM GUVE4 STE IZTARVALI...I KAKVO LO6O V TOVA - SUHRANI DA NE E SAMO VA6E. OT PISANOTO IZLIZA 4E VIE IMATE PROBLEM= DOSTA KLUBOVE PROSTO RABOTIJAT BEZ REGISTRACIJA, VIE ZA6TO STE TAKA NAHUSENI?
PITAME SE...PITAME... A ZA SMOLYAM MNOGO MOLYA - DORA YANKOVA E 4LEN NA UPRAVITELNYA SAVET NA DVIJENIETO, KOETO RAKOVODI MIHNEVA....PROSTO ...4ETETE...ZA GRE6KITE, VERNO, MIHNEVA DA SI IZ4ETE SAITA...I SVIE SARMITE NA POD4INENITE...
цитирай
7. анонимен - damo_bg
27.06.2007 10:26
Драга ми Паолета и вие братя и сестри во коментар!
Что произходить на самом деле? /Така се пита в заставка на популярен научнопопулярен канал/.Явно някой твърде присърце е взел съхранението на българското - в т.ч. и в уродливите му проекции.А от тях - най-познатата ни: аки и плюнки навсегда, за да бъдем забелязани.Защото по друг начин не се харчим. Аз съм един от тези, с които проф. Михнева се опитва да работи.Да ви кажа под секрет, получава се.Е, къде повече, къде по-малко...все пак и аз съм човек с присъщите ми слабости. Но е факт, че за това, което тя прави, се чува и знае и, прощавайте наивността ми, не само, защото би могло да се допусне, че се осъществява монопол над нещо или някого. Ако Паолета-Мандаджиев могли биха да свършат и 1/100 от това, което Михнева върши и смисъла, който му се придава, лично моя милост с тъпани, зурни и кречетала /въобще с всички, разпознаваеми за манталитетния фон на господина, средства/щях да ударя чело пред божествените му нозе.Ама.Доколкото си спомням, еманципацията на тяхната орг. започна по един несимпатичен начин.Самият М., на събора миналата година, се опита да се намаже на един човек, който олиц.една институция, която олиц единството на нацията /поне по чл.92 от Закона/ по начин, издаващ традиционализъм като форма на поведение/К'о да пра'йш - човещинка...за единия 'ляб са борим/.Що се отнася до двете докторантки в ЮЗУ, то с личността си, работата и ангажираността си към призива"Съхрани българското" действително могат да комплексират много народ около и над средното ниво на интелигентност.Хм, интересно, защо ли са в екипа на Михнева?! Но млъкни, сърце!!!И понеже стана въпрос за комплекси: драги ми Светлине, някой някъде беше казал, че агресията е функция на "осъзнат комплекс за малоценност"/да ти кажа честно, аз също не съм много умен, но поне гледам да не ми личи.Това - и към Митко Мандаджиев/. НЕ СТАВА САМО С АКАНЕ, ТРЯБВА И АКЪЛ.
цитирай
8. paoleta - За пост No 6
28.06.2007 00:30
Ех, пак анонимни, все анонимни! Ми, подпишете се, бе какво ще ви стане? Имате мнение, кажете си го, ама поне и името си сложете. Не е нужно да имате регистрация тук очевидно. Не знам кои са хората, пишещи на латиница и на CapsLock в пост No 6 (не знам и защо ползват този начин на предаване на текст), обаче имам да им кажа някои неща. Аз не знам пък защо вие мислите, че на някого е «хрумнало» това нещо. То си е чиста истина и си има доказателства. Документи, писма, свидетели и пр. Редвни доказателства с редовна юридическа стойност. Т.е., с две думи- никому нищо не е хрумвало, този текст е ОПИСАНИЕ на реално случили се неща. Относно публикуването- няма да го коментирам, очевидно е, че и това ще стане когато трябва да стане. Уверявам ви, в най-точния момент. Иначе защо ще се пише тая официална позиция? Едва ли за да я пускам аз в блога. Има си официални начини за разпространение на подобна крайно интересна информация. Но си има и точни моменти и изкуство те да се изчакват :)

Не си струва и да коментирам забележката, че в нета излизало, че първите бригади не са правени от това сдружение, а от „Щедро сърце”, но ще го направя в името на истината и заради това, че по бая прозрачен начин се опитвате да правите черен PR. Kак ще коментирате следните линкове?:

http://imgs.suhranibulgarskoto.org/press/Standart_18.07.2005.jpg

http://imgs.suhranibulgarskoto.org/press/24Hours_26.07.2005.jpg

http://imgs.suhranibulgarskoto.org/press/Shoumen_22.07.2005.jpg

http://imgs.suhranibulgarskoto.org/press/Citymarket_14.07.2005.jpg

А може би смисъла на вашата забележка за нета е, че там, за бригадите през 2005, не пише нищо за сдружение „Национално обединение съхрани българското”, а за ИММ „СветЪ”? Аз мисля, че в официалната позиция на сдружението съвсем точно е написано кога е регистрирано то и че не се предявяват претенции, че то, ПОД ТОВА ИМЕ, е организирало бригадите през 2005. Това, обаче не означава, че те са организирани от Р. Михнева. Съвсем не! Във всички информации пише :”организатори са Интернет младежка медия „СветЪ” и фондация „Щедро сърце”! Първата организация защо я пропускате така небрежно? За да внеса пълна яснота- сега, в настоящия момент, хората, които ръководят тази медия са УС на сдружение „Национално обединение съхрани българското”, а през зимата и пролетта на 2005 г. са измислили логата и името на инициативата. През лятото на 2005г. пък, са организирали и събирали ученици и студенти (справка- вестникарските страници в линковете). И за това има доказателства с юридическа стойност. Има и авторски права. Т.е., има знак за равенство, един вид приемственост на идеята и, разбира се- собственост върху името. Гювеч не знам какъв има за изтърване, след като става дума за някаква БЕЗкористна цел, каквато е съхранвяането на българското. Гювеч намират само ония, които търсят полза, пари, популярност. За другите е идея, която трябва да се пази и развива.

На мен все пак ми се струва, че след като някой предявява такива огромни претенции и организира нещо, което от тази година нарича „ЛЕТНИ УНИВЕРСИТЕТИ” /?!/, все пак трябва да се е погрижил по някакъв начин да удостовери на тези, които са му повярвали, че те съществуват. Говоря за регистрациите. Дори клубовете на пенсионерите в страната имат регистрация в съдебен смисъл! Идеята на регистрацията е да е ясно и прозрачно кой как получава пари, за какво ги ползва и как ги отчита, кой каква дейност извършва и пр. Очевидно при Р. Михнева това не е наложително. Очевидно може и без да се отичтат документи и пр. Интересно!

И последно- четем, четем, не се грижете. Известна ни е информацията за г-жа Дора Янкова, просто смятаме, че поведението на проф. Михнева е недопустимо, както и на тези, които я подкрепят.
За доноси няма да говорим- очевидно е кой тук пише доносите, кой си е свикнал на тях, защото е живял по тяхно време, кой е научен да ги пише и кой пише, позовавайки се на доказателства. Толкова от Paoleta и младежите засега :)
цитирай
9. paoleta - Драги ми damo_bg,
28.06.2007 01:48
Отначало бих Ви обърнала внимание, че в моя блог предпочитам хората /било то и анонимни, макар Вие да не сте съвсем такъв/, да употребяват чистия български език. Ще Ви бъда благодарна да спазите тази моя молба.

Относно изказването Ви, че сте един от тези, с които проф. Михнева се опитва да работи, редно би било и някаква идентификационна единица да посочите за себе си, както съм го направила аз, както го прави и сдружението, поне за пред случайно попадналите тук четящи тези постинги. За тях именно, защото иначе на мен няма нужда, известно ми е с кого комуникирам, макар да не се познаваме лично :) Интересен е начинът, по който се оптвате да внесете, така да се каже, разговорен привкус на Вашето мнение, а именно класифицирайки официалната позиция на сдружението като “ аки и плюнки». Аз намирам, че никой от писалите тук не е провокирал подобен начин на изразяване. А той при Вас, според мен, е продиктуван от същия стремеж, в който обвинявате сдружението- «за да бъдем забелязани». За това говори и края на Вашия постинг, оформен като парафраза на популярна реклама.

Относно Вашата работа с Р.Михнева, нямам удоволствието да съм запозната с нея, но Ви желая само успех, щом именно там намирате плацдарм за Вашето развитие в тази насока. Относно това, което може и е свършило сдружението- имате възможността да се поинтересувате и да получите адекватна информация на неговия уеб сайт. Тогава може би ще влязат в употреба посочените от Вас фолклорни инструменти, ако все пак спазите обещанието си :) Не намирам за коректно да се поставя работата на Р. Михнева и тази на сдружението на база за сравнение. Михнева, по мое мнение (гледам, и на други хора) разбира съхраняването на българското по много различен начин от неговия първоначален замисъл. Не знам дали сте си направил труда да се запознаете с този именно замисъл или сте го приел, препредаден от други хора. Това, което Р.Михнева прави на мен ми прилича повече на така известната ни от близкото минало планова икономика, т.е., тази година правим това, произвеждаме това и с нищо друго не се занимаваме, работим само в една ниша (в смисъла на емблематичното обобщение «Тази година полупроводници, догодина- цели»). А ние вече живее в пазарна икономика. Прекрасно е, че се провеждат археологически бригади или че се чистят паметници, но има и други, български неща, има развитие и те не изключват горепосочените. И не е редно никое тези действия да се правят, така да се каже, под строй и с подобни подмолни методи.

Не намирам за особена проява на вкус да цитирате тук имена, които са дълбоко свързани със „Съхрани българското” с цел да се опитвате да ги злепоставяте. Още повече- като ще злепоставяте някого, и Вие, и Р. Михнева е редно да научите най-сетне името на човека. Допускам, че това е пропуск, дължащ се на човек, който има проблем с африката „дж” или с буквосъчетанието „др” в българския език, защото името на споменатото лице е Димитър МанДРаДЖиев, собственик на ИММ „СветЪ” и председател на УС на сдружение „Национално обединение съхрани българското”. На Вас и още повече на Михнева, това име ви е много добре познато, а какво той и хората с него са направили и през 2005 г., правят и сега, можете да видите и в тези линкове и във всяка информация относно сдружението:


http://imgs.suhranibulgarskoto.org/press/Standart_18.07.2005.jpg

http://imgs.suhranibulgarskoto.org/press/24Hours_26.07.2005.jpg

http://imgs.suhranibulgarskoto.org/press/Shoumen_22.07.2005.jpg

http://imgs.suhranibulgarskoto.org/press/Citymarket_14.07.2005.jpg

Освен това, някак много не на място звучи Вашето изказване относно миналогодишния събор, защото с него не казвате нищо конкретно, а само давате своето виждане върху нещата, т.е., гледате едностранчиво на въпроса. Не се опитвайте да правите изводи от казаното от чужди на Вас хора, нито да коментирате тяхното поведение, защото пак не издава особен вкус. Както и психологическият анализ, който, направен от неспециалист, има риск да бъде крайно неточен и по-скоро плод на други, не особено положителни чувства. По-скоро се замислете защо на миналогодишния събор присъства сдружение „Нцаионално обединение съхрани българското”, което иначе и Вие, и Р. Михнева се опитвате да изкарате толкова черно? Очевидно сте бил там на 1 ноември 2006 г. и знаете, че на този събор, иначе обявен за “Национален младежки събор», се влизаше само с покани. Откъде ли така черното сдружение и неговия УС ги бяха намерили и бяха там, щом не са с проф. Михнева? Но, наистина, «млъкни сърце». По-добре фактите да говорят.

А като ще си говорим по този елементарен начин кой какъв е (отново едностранчиво във Вашето изказване) по повод двете докторантки на ЮЗУ, поинтересувайте се и за качеството, образованието и действията и на хората в сдружение „Национално обединение съхрани българското” , щом толкова държите да се акцентира изрично и то- именно тук, в тази форма- на капацитета на хората и отново да ги поставяте в ненужна позиция на сравнение. Може би беше редно да го направите преди да напишете това, но никога не е късно :) Качеството на образованието и интелектуалния капацитет могат лесно да бъдат проверени и от двете страни и то по-добре на живо. Само ще Ви обърна внимание на нещо- всички тези споменати от мен качества се мерят с нивото на свободна мисъл и желанието тя да бъде отстоявана, не чрез подчинението на други хора и опитите да се извлича лична изгода от една, в общи линии, национална идея.
цитирай
10. paoleta - И нещо като обобщение. Моят постинг ...
28.06.2007 15:31
И нещо като обобщение. Моят постинг за "Съхрани българското" беше пуснат на 13 юни, а едва сега изведнъж някакви хора идват тука и се опитват да прилагат странни методи и прозрачни действия. Изглежда са се активизирали да се защитатват. Бая време им трябваше.
цитирай
11. анонимен - овеве
28.06.2007 23:55
Как става така, че написаното преди два дена мое мнение днес вече е изтрито....
цитирай
12. анонимен - anonimus
29.06.2007 00:00
Вие какво, почвате нелегално движение ли? Къде са новите нелегални клубове. До сега знаехме за един - несъществуващ в СУ. Друг в ЮЗУ - също без дейност. Трети в Хисара, саморазпуснал се и онзи от Варна -той пък въобще не се е състоял. Впрочем в Смолян стават неща и то доста сериозни. Стават и в 13 клуба на Долна Митрополия, в 16 в Русенско, в Шумен, в Севлиево, в Бургас...Това знаем ние от Съхрани българското. Добре, че не ни "координирате" с този ваш координационне незнам си какво. Демократичността на постинга е доста странна, просто помия по адрес на някого си.
Да видим сега колко време, ще го има това тук написаното.
цитирай
13. paoleta - Почваме нелегално??? Хахахаха! Че ...
29.06.2007 00:53
Почваме нелегално??? Хахахаха! Че ние отдавна сме почнали! Още от 2005 г. , когато измислихме името "Съхрани българското" и организирахме първата бригада, а Р. Михнева само седеше и гледаше отстрани и се опитваше да се набута на когото трябва, за да я видят :) И после по надлежния и официален законен ред си го регистрирахме. Не си запознат със законите и това си е. Не знаеш що е то авторско право върху име, не разбираш от доказателства. Въобще, не са ти ясни основни юридически постулати. Ама то не може всеки да ги знае. Но поне се запознай с тях, преди да се опитваш да нападаш, че иначе си въздух под налягане.:))))

Казвате, сдружението било нахъсано. Хахахахахха! Тогава вие сте направо за лудница. Какво нелегално движение, бе момче/момиче, я вземи се научи поне името да си пишеш, че така си много смешен с това "anonimus", някак ти виси "изказването" :))) Не се научихте и това си е. Цялата ви работа е такава една, анонимна, никога не смеете да се заявите смело и свободно. Лидерът не дава сигурно, от страх да не би да го изместят от титулното място :) Нелегални клубове? Кои са нелегални, приятелю, тези, на които им е издадена законна регистрация или тези, които, както и тук някой (отново анонимен, разбира се) каза, че не им трябвала регистрация. те и така си работели. Нелегални, хахаха. Смях! Има едно регистрирано сдружение с името "Съхрани българското", друго няма :) И то е "Национално обединение съхрани българското". А ти, анонимен дописнико, вземи се информирай преди пак да пускаш клюки :) Ама то там така ви учат, какво да говорим друго :)

Няма да обяснявам на анонимен смешник къде има клубове "Съхрани българското" и къде има просто група хора, организирани под партийното ръководство на великата Р. Михнева. Който се интересува, отваря Google, пише "Съхрани българското" и гледа какво му излиза на първо място, т.е., най-популярно:)

Говориш ми в цифри? Ми, докажи го, покажи официален документ, легализация на тия "13 клуба на Долна Митрополия, в 16 в Русенско, в Шумен, в Севлиево, в Бургас" /под "официален" се има предвид удостоверен по законен държавен ред, не от човека-сдружение Р.Михнева/. Защото сдружение "Национално обединение съхрани българското" може да покаже такива. Не на теб, разбира се, ти дори името си не употребяваш. Пък и не си тоя, който да ги изисква, не си официално лице, така да се каже. А и май не се чува кой знае колко за тия клубове, освен, че там членуват децата и роднините на тоя и оня, специално селектирани, да не би случайно в пионерската организацийка да се вклини предател. Както, между другото, е и с участието по летните семинари, университети и не знам си какви там измислени безумия. Замисли се и за действията на вашия величав лидер Р. Михнева и как тя си постига целите. Замисли се и какво казват други хора, на които тя е ходила на посещение да им разправя, че не са легални :) Добре ви е обучила, дума да няма:) Половин месец седя този постинг за "Съхрани българското" и сега сте се организирали анонимно да се защитавате. ХАХАХАХАХА !!!! Много време ви трябваше, много- да измислите тая смешна проявичка :) Нищо де, то като излезе официално, щете, не щете ще трябва да не сте анонимни вече, да видим дали ще ви стиска :)

А иначе твоята представа за демокрация, драги анонимни, си е изкривена по природа или е изкривена от любимата ви професорка и нейните подопечни. Защото е очевидно, че тук, в този блог не се трият коментари, независимо какви са. Очевидно е! Тук има много коментари, които хич не са ласкави- към мен и към сдружението и пак си седят, защото мнението е важно, независимо от кого е провокирано, от мен да го знаеш. Затова не се опитвай по този елементарен начин да злепоставяш- пуснал бил мнение, то било изтирито, ах, недей! Не само,че няма да бъде изтрито, но и не си струва услието, защото ти нищо не казваш, така че каква ми е ползата да го трия? Почни с уроци по доносничество от Р. Михнева, барем мръднеш малко по-напред. Ама недей излиза срещу неопровержими доказателства, защото ти нямаш такива, смешно е:) Ако вие триете нещо, което е срещу вас, то ние, хората с демократично мислене, уважаваме правото на всеки да си казва каквото има, пък дори и да е накаран да го направи, както е във вашия случай. И говорим с факти, не седим да плюем АНОНИМНО по някого :)

И недей писа на тоя език отпреди 1989 г. с изрази като "нелегално движение" - така са викали едно време, сега няма нелегални работи, всеки има право свободно да се обединява и сдружава! А в случая със сдружението е налице и регистрация. А вие май не разполагате с такава. Съжаявам, буквата на закона е ясна приятелю /или може би с "другарю" повече ще ме разбереш/ ! Но пък какво да ти говоря за изрази- такива слушате от професорката, на такива ви е научила:) Червени връзки слагате ли вече или все още не сте толкова очевидни?
цитирай
14. анонимен - Димитър Мандраджиев - По отношение на казуса
29.06.2007 02:54
Добро утро/Добър ден/Добър вечер... (това е защото по целия свят е вече прочетена тази статия и предполагам, че е нужно да има адекватен поздрав)

Позволявам си да пиша в този блог мой коментар, защото дочух от познати в няколко страни и градове, че моето име е било спретнато тук от някого. Макар да не обръщам внимание на такива актове този път ще обърна защото темата, която се разисква е доста интересна за мен по вече споменати от други, пишещи в този блог.

Първо искам да благодаря на анонимните и на не-дотам анонимните господа и дами, които се подписват под някакви измислени мнения за мен защото по този начин ми правят реклама, а и показват каква омраза изпитват към мен в частност... питам се защо, ама искрено незнам - това е наистина така - незнам. Честно да си кажа пък се и досещам за няколко варианта. Нека видим един от тези варианти.

Вариант 1: Може да съм обидил някого като съм се възползвал от правото си да му откажа нещо... все пак това е човешко право. ...хъммммм.... не мисля, че е това.

Вариант 2: Може би пък обиждам някого с това, че работя безкористно заедно с моя екип в името на интересни и родолюбиви идеи... При това граждански, които намират разпространение извън Отечеството. хъмммммм - би могло да е това.

Вариант 3: Може пък и да дразня някого с това, че си позволявам да правя неща, които сам съм създал, започнал и развил. Аман от хора, които искат разрушават хубавите неща като ги използват за своя изгода. Започвате да ми заприличвате на опортюнисти.

Вариант 4: Някой се подмазва на някого... хъммм... аз обаче с моя екип на никого не съм се подмазвал за тази инициатива. Създадохме нещо хубаво и си го продължаваме... печелившо е, но драги ми смехурко, не е печелившо за нас в онзи смисъл, който ти влагаш... всички знаем какъв е той. Потребителя с псевдоним damo_bg да не се опитва много да се заяжда защото през пролетта на 2006 година се чухме по телефона, в който разговор той отправи молба да съдействаме за създаване клуб СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО в Асеновград. Между другото читателю ти, който четеш това, направи една справка в www.google.com с ключова дума "damo_bg" и ще видиш кой е този. ...Та г-н damo_bg (дето излиза в търсенето на ГУГЪЛ) му беше заявено, че ние не сме политическа структура, нито подкрепяме една или друга политическа личност, а сме гражданска организация, която тепърва ще се регистрира. Той явно все още помни НКСКСБ (Национален координационен съвет на клубове съхрани българското) като организация, в която съм аз и моят екип. Съжалявам г-н damo_bg, но Вие сте открили клуб Съхрани Българското в Асеновград с наши документи... Знаем за това защото имаме очевидци, които са го потвърдили в писмен вид; имаме снимков материал - официален; имаме и речта, която е произнесена... хъммм в нея се споменава НКСКСБ и е точно така прочетена както Ви я бяхме изпратили на мейла, който излиза в БГНАСЛЕДСТВО в момента редом до Вашето име. Г-н damo_bg , моля охладете страстите си, защото колкото повече продължавате толкова повече доказателства и аргументи в полза на нашите дела ще "вадим". Ние пазим разговорът, който проведохме с Вас по телефона... Също така помним и Вашата покана, чрез която желаехте нашия екип да присъства. Пазим и всички документи, които Ви изпратихме...

Вариант 5: Може би на много хора не им харесва това, че при нас има млади хора, които не са привърженици само на една идея... по смисъла на г-ца Румяна Михнева те са "родоотстъпници". Съжалявам, ако на някой не му се нрави това, което правим... съвсем легално и буква-по-буква спазвайки законите на нашата държава. Ние нито веднъж не сме обидили Национално движение "бъгарско наследство" , а напротив, дори многократно сдружение "Национално обединение съхрани българското" пожела да работим заедно, като равностойни партньори - справка - цитираното от Вас мое изказване на ВТОРИЯ национален младежки събор "Съхрани Българското. Бъди Европеец" на 1.11.2006 г. - в зала 2 на НДК аз изразих позицията на сдружение "Национално обединение съхрани българското", че ние сме готови да работим с всяка организация, включително и с лицето Румяна Михнева, която от своя страна беше поставила условието да я титулуваме професор, обръщайки се към нея. Ако до преди няколко дни смятахме, че има 1-2 души, които имат лични търкания с нашите членове или с мен, то сега смятаме, че това не е вярно. Нашето виждане върху въпросите, които засегнах се е избистрило още повече на база на аргументите, които се привеждат от различни damo_bg-та и други като него. Ние смятаме, че срещу нас се води прикрита кампания с цел злепоставянето ни в обществото. Само, че ние имаме факти, дела и документи, с които оборваме тези твърдения. Сдружение "Национално обединение съхрани българското" все още е готово да работи с Национално движение "Българско наследство", но при условие, че Румяна Михнева не е част от НДБН. Това е така защото срещу нея евентуално може да бъде заведено дело за публична клевета срещу нашата организация и наши членове, а ние не желаем да завеждаме дела срещу действащи преставители на евентуални наши партньори.

Макар и неофициално бихме желали да разберем защо НДБН не желае да работи със създателите на идеята "Съхрани българското"? Преди да сте изпаднали в транс и утопия по тази идея искам да разбете, че имаме копие от документ подаден по официалния ред с входящ номер в институцията, която ни беше патрон за инициативата, в който документ се вижда, кой е измислил името и тем подобни неща.

Сега искам да изразя нещо, което започнах по-горе, като говорех за различните хора, които са наши членове. Нашито сдружение вече разполага с над 600 члена, които Вие обиждате. Нашите членове са от различен пол, националност, раса, религия, етническа принадлежност, образование, професия, но най-вече, те са с различни политически възгледи. Наши членове членуват и в различни политически формации или просто симпатизират на различни политически идеи. Колкото до НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРСКО НАСЛЕДСТВО... отворете една кратка справка за това каква е основната цел на движенията при тяхното конструиране - обществена или политическа? Все пак имаме в нашата близка история много движения, които са се превърнали или трансформирали в партии в последствие, а за обратното... защо ли не се сещам.

Сдружение "Национално обединение съхрани българското" е сдружение в обществена полза, регистрирано през 2006 г., като наследник на идеята "Съхрани българското". При нас няма координатори, а комисии и работни групи. При нас няма ГИГАНТСКА разлика във възрастта. Ние не осъществяваме дейности, които да са в ущърб на родината ни или на обществото, защото ние, членовете на сдружение "Национално обединение съхрани българското" сме преди всичко част от обществото, а то ни се е доверило заради делата ни, а не заради имената ни.

Някои от Вас сигурно ще забележат предизборните лозунги за местните избори на различните политически формации. Екипът и създателите на сдружение "Национално обединение съхрани българското" през 2006 подготви списък с идеи, които изпрати до институцията, която ние всички уважаваме, чрез който ние искахме подкрепа и патронаж за нашите замислени инициативи. Една от инициативите бяхме кръстили "Да си подредим дома". Конець.

Нашето сдружение намира все по-голяма популярност и на международно ниво, не чрез хората, които са наши членове, а чрез делата, които вършим.

Ние сме част от бъдещето на България и пожелахме да работим и да черпим мъдрост от поколенията преди нас. Много хора ни се довериха и ние продължаваме напред, независимо от трудностите, които ни се създават не само в професионален, а и в личен план, при това открито от членове на Национално движение "Българско наследство". Ние вярваме в и уважаме учредителите на това патриотично движение, но не смятаме, че Румяна Михнева е човек, с когото бихме могли да работим. Прекалено много злоба и омраза провокира тя срещу нас и нашите членове. Но все пак... има кой да гледа.

Нека за финал заява категорично: "Национално обединение съхрани българското" не е против никоя личност, организация, идея. Ние желаем да работим с всички, които имат виждания като нашите. Последните са добре описани в нашия Устав. Но за нас Румяна Михнева е човек, който желае да узурпира дадена идея. Ние никъде не сме заявили, че някой няма право да развива патриотична дейност. Легитимацията е юридически термин, който се използва като думата идентификацията, а и означава легално представяне на дадена група хора... в случая с клубовете. Наши клубове не са се саморазпуснали, а са били принудени да го направят, макар вече това да не е толкова възможно. Ние намираме също тако раздялата на "НАШИ" и "ВАШИ" за изключително грозна, но явно няма друг начин, ако искаме да продължаваме напред. Нашите дейности са конкретни и устойчиви във времето. Ние желаем активно да работим в името на идея, а не в името на изгодата. Наши членове са заплашвани. Уви добре, че вече имаме и външна подкрепа, че това да не е толкова лесно. Ние имаме и идеи и ги реализираме. Моля да ми бъде спомената една идея, под която се е подписало сдружението НОСБ в мое лице и тази идея да не е реализирана.

...следва по-интересно продължение.
цитирай
15. анонимен - Г-н Мандраджиев и къде са Ви коор...
10.07.2007 16:06
Г-н Мандраджиев и къде са Ви координатите? В сайтта Ви няма дори телефон!
цитирай
16. paoleta - Странно, г-н анонимен ! Да отговоря ...
10.07.2007 17:27
Странно питане, г-н анонимен, не знам къде сте гледал! Да отговоря аз вместо г-н Мандраджиев, защото това все пак е моят блог и е редно аз да отговарям тук, както и въпросите да бъдат отправяни към мен. Отворете този линк като си го копирате в адрес бара: http://www.suhranibulgarskoto.org/bg_contact.php, след което преместете погледа си наляво- точно под логото с главни черни букви пише "телефони". Таман три са :)
цитирай
17. paoleta - Ако искате други начини на комун...
10.07.2007 17:31
Ако искате други начини на комуникация, именно там, в сайта /с едно "т"/има форма за имейл вдясно от телефоните, под тях е и самият имейл на сдружението, а под него-препратка към форума /пише "кликни тук", което директно Ви отвежда във форума /:)
цитирай
18. анонимен - САЙТЪТ ( с едно "т") И МОБИЛНИТЕ ТЕЛОФОНИ като начин на живот....
14.07.2007 23:06
Едно реално, мащабно гражданско сдружение, към което ни каните да се присъединим има място под слънцето - друго освен един е-адрес и мобилни телефони. Това някак ни смущава. Моля за извинение, но чувството ви за хумор, драга Павлетке, куца нещо....а ролята на ментор е меко казано лош PR на вяско нешо, всяка идея... Много ни се иска да работим заедно, но явно е нужно време за да се разберем.
Предполагам, че не сте хората, които разбират какво е да се от малък град, къдете години наред си бил принуден да криеш кой си, какво си, къкав си.
Сайт, е-адрес, мобилен телефон....кой е зад това нещо? Ето например днес един виден арх (Е, може и с И) лог, ама много виден, г-н Китов, който се кани да тикне в затвора иманярите, високо обявява, че ще копае могили, където му посочат ГЕОФИЗИЦИТЕ на екипа на Дискавъри, знимащ филм у нас...Това пазене на културно-историческото наследство ли е? Каква е Вашата позиция, ако милеете за това наследство? Или....? Това си е легално иманярство. Тук също копаят. Никой не пречи. Вашите клубове по страната какво правят? Аз искам с това да се занимаваме, а не да се пращаме писма, с назидания за правописните грешки. Е, аз не съм от такава известна гимназия като на Паолета и мисля едно друго момиче, което пише някъде тук - Анита или нещо такова. Тук в провинцията Булгария е друга. Вие тази България познавате ли я? Пазите ли я? Гледам клубове имате по чужбина, вярно с българчета, но това дали е достатъчно. Борба трябва, борба. Непрекъсната борба!
цитирай
19. paoleta - Напълно вярно, имаме място под с...
16.07.2007 14:38
Напълно вярно, имаме място под слънцето и това е записано в нашия устав, достъпен за всеки на уебсайта на сдружението. Имаме и офис в центъра на София, на ул. Парчевич. Ако искате да се видим, моля, заповядайте, но преди това се обадете, защото трябва да имаме уговорка за точно време и час. Контактите са достъпни и с удоволствие ще чакаме бъдеща среща с Вас:)

По отношение на другите неща- не знам дали моето чувство за хумор куца, особено като се има предвид, че тук няма такова, никой не се опитва да се шегува, но както и да е :) Само Ви обръщам внимание, че това е моя личен блог, не този на сдружението. То има както уеб сайт, така и блог: www.suhranibulgarskoto.blog.bg и www.suhranibulgarskoto.org. По тази причина мисля, че имам правото да отговарям на поставени в моя блог питания именно аз, без да се притеснявам, че това според някого влияе на имиджа на сдружението, тъй като всяко изказване тук, на адрес paoleta.blog.bg, е лично мое и като позиция няма общо със сдружението. Накратко, тук се грижа за своя имидж, не за този на сдружението и тук пиша собственото си мнение, не официалната позиция на сдружението (освен когато това не е изрично упоменато и в тези слчаи я paste-вам тук, не я измислям аз ). Не искам да влизам в безпредметни спорове с непознати хора, които очевидно имат желание да работим заедно, защото смятам, че и без това такива хора сме малко и не е редно да се караме помежду си :) Къде съм завършила и кой още е завършил там не е предмет на този разговор, нито е причина някой да се изтъква, още повече че, ако говорим за правопис, той не се учи в гимназията:) Понеже съм възприела за своя идеология да съхранявам българското, смятам, че това е и тясно обвързано с езика ни, един от трите древни езици на Европа, който е уникален по ред причини и трябва да се пази.

Питате кой стои зад това нещо- на официалните места на сдружението е ясно написано с имена, позиции и пр., има реални хора. Прав/а сте, не знам какво е да си от малък град и сигурно ми е трудно да разбера какви проблеми имате. Яд ме е, че се налага все още хората да се крият какви са и да ги е срам свободно и открито да заявяват какво мислят. Да, наистина ме е яд и ме е срам от това положение, аз самата имам безброй проблеми, защото не си мълча и дори защото съм написала тези два текста тук. Задавам си въпроса в каква държава живеем тогава, но ще видим докъде ще я докараме, все още не съм изгубила надежда. Искам да рабтим заедно (предполагам и другите колеги от сдружението също), след като и Вие имате желание, казвам Ви, че няма от какво да се притеснявате, пишете един мейл или звънвате по телефона и веднага уговаряме среща на място, в офиса. Нашето местоположение не е тайна, Боже опази, как тогава ще работим с хората, ако си нямаме място, някак несериозно ще е :) Разбирам Ви и имам желание да се разберем. Ако искате да се видим, моля, обадете се, защото през летния сезон не мога да гарантирам, че ще има постоянно някой в офиса, а и все пак тази ни дейност не е тази, от която живеем, налага се и да работим. Затова е най-добре да се чуем първо и да се срещнем в нашия офис когато и на двете страни е удобно:)

Моята лична позиция (тъй като само такава мога да дам) по отношение на Китов е, че да откриеш маска баш пред екипа на Дискавъри и през ден да вадиш злато само ти, е меко казано подозрително и не знам защо хората се връзват на подобни простотии и вярват, че той, Китов е някаква манна небесна за българската археология, след като е нищо повече от иманяр с диплома. Но това е личното ми мнение, моето :) Очевидно е, че ме интересува нашето наследство, както и моите колеги ги интересува и се опитваме много да правим с него, да го съхраняваме и популяризираме, видно е от инициативите, които сме провеждали и от тази, с която сме почнали- за Плиска и Преслав. Опитваме се да пазим България, независимо дали става дума за град, село, паланка или подобно, опитваме се да показваме на хората на какво място живеят. Опитваме се и вероятно не е достатъчно това, което сме направили до момента, но продължаваме напред, стараем се. все пак, средната ни възраст е около 25-6 години, все още сме млади хора, малко по-трудно става:) Страем се, ще се радвам, ако работим и с вас, имате желание, искате да си сътрудничим- хайде тогава, вместо да се заяждаме (и аз, и Вие). Да провеждаме борбата заедно :))) Ще чакаме да се обадите, за да си уговорим среща в нашия офис. И пак Ви напомням- тук на питанията отговарям аз, не сдружението или г-н Мандраджиев, пиша личното си мнение, не това на сдружението :)

До скоро и се надявам да си сътрудничим :)
цитирай
20. анонимен - Много интересен въпрос поставяте ...
19.07.2007 21:56
Много интересен въпрос поставяте Паолета. Не знам дали осъзнавате, че може да изпаднете в ситуацията "С вашите камъни по вашата глава". Не мислех да отговарям на предизвикателството, но след цялата помия, която сте изляли тук, няма как да не го направя. Започвате с въпроса: "Кой открадна "Съхрани българското"". Това е много хубав въпрос, но все пак нека си припомним събитията от 2004 година до сега. Нека бъдем коректни.
1. През 2004 година президентът Георги Първанов в свое изказване пред учени и интелектуалци на 1 ноември предлага да се създаде гражданско сдружение, което да има за цел привличането на млади хора в опазването на културното и природното богатство на страната.
2. Първите младежки бригади няма как да сте ги организирали вие, поради простата причина, че сте само една от организациите, на които е било възложено да осъществят първата проява под мотото "Съхрани българското"
3. За да организирате археологически бригади, трябва да имате разрешение от Националния археологически институт и съгласието на ръководителя на обекта. Не знам какво е било финансовото състояние на вашата организация по онова време, но ако сами сте финансирали проявата, то представете някакъв финансов отчет. Мисля че е коректно. Защото едно е да са те наели да свършиш някаква работа и съвсем друго е да я финансираш.
4. Смятам, че е изключително цинично да твърдите, че идеята "Съхрани българското" е ваша, защото може да са ви помолили да измислите мотото на кампанията, но идеята драга Паола е на държавния глава на Република България. Това, че сте измислили лого и мото не означава, че трябва да се чувствате като собственици на кампанията. Защото в тази кампания участват държавни институции, министерства, учени, интелектуалци и пр. Тази идея е предварително разработена, но не от вас. Вие просто се пуснахте по течението, в което няма нищо лошо, дори напротив, но не успяхте да вникнете в смисъла на идеята. Защото в нея са заложени много ценности и много работа, но не свързана само с писания, а с конкретна работа и то резултатна.
5. Що се касае до клубовете, не забравяйте, че това всъщност е идея на самите ученици - участници в Първата младежка бригада. Това е тяхна идея, не ваша, не на "Българско наследство".
6. Преди година пред представител на вашето обединение заявих, че не приемам принципа "Стани ти, че да седна аз". С какво се състезавате? Обвинявате проф. Михнева, че се е опитала да осуети регистрацията ви. Напълно нормално е. Кои сте вие, че да си приватизирате идеята на президента. Това не е кампания, която е ваша собственост, само защото сте били съорганизатори на първата бригада. Ако не сте забелязали това е държавна политика, в която активно участват НАИМ към БАН, МОН, МК, ДАМС.
7. Не си мислете, че след като хвърлите помия по един професор ще спечелите нещо. Напротив. Вярно е, че имате правото да изкажете вашата позиция, но Паола, това излияние в интернет в този стил говори за хлапашка истерия. Убедена съм, че хвърляте много усилия за много инициативи, но насочете енергията си в правилна посока.
8. Имам въпрос към вас и вашите колеги от обединението. По какъв начин ще докажете, че "Съхрани българското" е ваша идея? И защо решихте да кръстите обединението си по този начин? Нима "Щедро сърце" не можеше да направи същото? Разберете едно - не сте единствени, поради което нямате моралното право да претендирате, че "ние сме легитимните" (думите са на вашия колега, с когото разговарях по телефона).
9. Не мисля, че това е всичко, което искам да кажа, но в заключение бих ви препоръчала да спрете тази омаскаряваща личността на проф. Михнева кампания, защото Паола, съди се по делата, а не по думите. Както е казал Левски: "Дела трябват, а не думи".
Уверена съм, че след време ще разберете къде точно грешите, но това няма да е скоро, защото трябва да мине време. В заключение ви пожелавам успех и не си хабете енергията в такива словоизлияния.
цитирай
21. paoleta - Уважаема професор Михнева, в ...
23.07.2007 19:17

Уважаема професор Михнева,

в отговор на така поставените от Вас питания, смятам, че е необходима и реакция от моя страна, макар изрично и нееднократно да подчертах, че не смятам да влизам в безкрайни спорове и доказателствени тиради. Ще уважа все пак единственият опит по тази тема, за „Съхрани българското”, да се говори ако не вярно, то поне учтиво. С две думи казано, написаното от Вас поне се отличава от писаното от Вашия анонимен авангард, впрегнат да защитава честта Ви в моя блог, с умерен тон и елементарно отношение към отсрещния, напълно непознат за Вас човек.

Още в началото бих искала да коментирам изказаното от Вас предположение, че е възможно фактите да се обърнат срещу нас. Това няма как да стане, поне докато се разчита на истината, която винаги е една, не се дели на две и винаги е ясна. Само Ви напомням, че тук, в този блог не се обръщате към сдружение „Национално обединение съхрани българското”, а към мен лично, следователно, получавате отговор от мен и моето лично мнение.

Бих искала, също така, да Ви обърна внимание, че многото коментари и отговори по повод официалната пзиция на сдружението и моя текст за „Съхрани българското” показват много неща. Още по-красноречиви са и Вашите три отговора, макар и анонимни. Самият факт, че Вие се занимавате с това да карате други хора да пишат във Ваша защита тук и че и самата Вие пишете демонстрира много неща и за мен, и за сдружението, и за цялото общество. Нека по този повод, един вид като обяснение на казаното от мен, Ви припомня, макар и неточно цитирани, думи на Махатма Ганди. Той казва, че първо ще ви пренебрегват, после ще ви се подиграват, после ще ги е страх от вас и накрая ще излезете победители. Смятам, че разбирате намекнатото от мен, до коя от фазите е стигнало нашето сдружение, къде сте Вие в този цитат и какъв е отговора и на най-обикновения човек, попаднал в този блог на логичния въпрос: „След като Румяна Михнева и НДБН искат да са единствени и казват, че са единствени, защо тогава се занимават да отоговарят на хора, за които казват, че лъжат?”

Сега, позволете ми да отговоря структурирано, по точки, на Вашите коментари. Отначало ще приведа тук няколко линка:

http://imgs.suhranibulgarskoto.org/press/Standart_18.07.2005.jpg

http://imgs.suhranibulgarskoto.org/press/24Hours_26.07.2005.jpg

http://imgs.suhranibulgarskoto.org/press/Shoumen_22.07.2005.jpg

http://imgs.suhranibulgarskoto.org/press/Citymarket_14.07.2005.jpg




1. Напълно вярно твърдение. На 1 ноември 2004 г. президентът Георги Първанов наистина събира интелектуалци с цел да създаде инициатива за опазването на културно-историческото ни наследство: http://president.bol.bg/adm_kom.php?id=1651&st=650, както сочи и информацията в този линк, водещ към официалния уеб сайт на президентската институция. Никой не отрича този очевиден факт, инициативата на президента я има, само че тогава носи името „Българска памет”, не „Съхрани българското”, който факт прави привеждането на това иначе неоспоримо доказателство за форума на 1 ноември 2004 г. в НДК, практически ненужно за целта на нашия спор, защото нищо не доказва, освен, че идея и воля за действия на високо държавно ниво е имало. А това никой, повтарям, никой не отрича.

2. По отношение на тази Ваша втора точка, бих искала да отбележа наистина достойния за внимание стилистичен опит да представите иначе точна като данни информация, но обърната във Ваша полза. Само че знаете, че насреща си, в мое лице, имате образован човек. И този Ваш опит, простете, за мен е доста противоречив. От една страна казвате, че няма как ние да сме организирали бригада ‘2005, от друга, че сме били едни от организаторите. И друго Ваше твърдение: “… че сте само една от организациите, на които е било възложено да осъществят първата проява под мотото "Съхрани българското". Ще Ви съобщя малко известен факт, с който може би не сте запозната- идеята, както самата Вие сте написала в т.1, е да се създаде някаква инициатива, която едновременно да спомага за опазването на културно-историческото ни наследство и да ангажира в това младите. Така е, нали? Това е била идеята, изказана и на 1 ноември 2004 г. Но...има едно много важно «но». Тази идея тогава няма нито име, нито форма. В предварителни разговори с двете /отбележете броя/ организации, на които идеята за създаване и провеждане на тази акция е възложена, се поставя въпроса и за формата и името на инициативата. Тогава, именно тогава Интернет младежка медия «СветЪ» в лицето на нейния собственик, Димитър Мандраджиев, който сега е и председател на УС на сдружение «Национално обединение съхрани българското» и чиито екип сега съставлява основното ядро на същото, предлага формата да е бригада, а името да е «Съхрани българското». «Щедро сърце» предлагат друго име, «Аз съм българче» и това е напълно доказуем факт. С две думи- има идея и действия на държавно ниво, което е една прекрасна политика и един наистина достоен акт. На двете споменати неправителствени организации се възлага да измислят форма и име и да внесат своите предложения до хората около патрона на инициативата. Тогава се приема идеята на «СветЪ».

3. Вярно е и това Ваше твърдение, разрешение е необходимо и мисля, че е било напълно излишно да споменвате това. Мислите ли, че ако такова разрешение не е имало, някой е щял да допусне 120 ученици и студенти да чистят Плиска и Преслав? Мислите ли, че ако не го е имало г-н Първанов е щял да даде своя патронаж? Мислите ли, че е щял да присъства на работата на бригадите?
По отношение на финансирането, напълно близко до ума на всеки средноинтелигентен човек е извода как са намерени пари, освен това информацията за спонсорите на Бригада '2005 е напълно достъпна за всички: http://www.brigada2005.suhranibulgarskoto.org/
Да Ви попитам по този повод, Вие в качеството си на каква изисквате от нас да представим финансов отчет? На държавна институция? На спонсор на бригадата? На патрон, на спомагател, на организатор? Има законов ред, при който се изисква такава информация и то от оторизираните за това институции. Когато е било времето, такъв отчет е бил подробно представен на когото е трябвало- и на организаторите, и на ангажираните институции, и на спонсорите. Коректно е да има такава информация и нея я има всеки, който трябва.
Права сте, че е едно да финансираш, друго да организираш. За наемане тук не може да се говори, изрично е казано, че това е д о б р о в о л н а и н и ц и а т и в а. И понеже „наемането” и финансирането са различни неща, за мен е много по-благородно ей така, БЕЗкористно да работиш на жегата за родината си, отклкото да седиш на хлад в офиса и да си се отчел с някаква сума, било тя и голяма. С което не искам да обидя спонсорите, но всеки помага с каквото може и труда, истинския тежък физически труд трябва да бъде уважаван. Самият факт, че правите такава тенденциозна разлика между двата вида помощ показва как самата Вие се отнасяте към работата и колко я тачите.

4. Нито аз, нито някой от моите колеги в „Съхрани българското” някога е твърдял, че идеята да се прави масова инициатива за опазване на културното ни наследство е наша. Знаем откъде е тръгнала идеята, но авторът на ИМЕТО и на изображенията има пълното право да претендира за авторски права, независимо кой е родил идеята да се включат младите в тази инициатива. Авторските права са ясни и доказуеми, ние само Ви казваме, че никой, освен автора няма право да кръщава нещо със същото име без разрешението на създателя му. Така казва и българското законодателство. Фактът, че в тази инициатива участват държавни институции, не означава, че те автоматично получават авторските права, само защото те са държавата в момента. И моля, недейте да коментирате кой как е вникнал в идеята. Тази идея е за да се включат в нея всички хора, кой както може. Така е замислена, така е започната. Тя е за всички българи. А Вие и тези около Вас я смятате за държавна политика и това не е редно. Това е канализиране, което няма да доведе до добър край. Нито факта, че казвате това за държавната политика тук, а иначе се опитвате да убедите обикновените хора, че това е за всички.

5. Въпросът за клубовете е доста щекотлив, госпожо. Доколкото знам идея за клубове въобще не е имало, поне на официално ниво. По-късно, обаче някои организации започват нерегламентирано да правят клубове, а други, в страха си да не изпуснат челното място, ползват доста спорни методи, за да получат каквото искат. Това, което ние откриваме са клонове към сдружение „Национално обединение съхрани българското”, официално ги легализираме и правим техните членове членове на сдружението според закона. Да Ви питам, с какво право Вие ходите при тези наши членове или им изпращате свои хора да им обещават екскурзии, за да дойдат при Вас или да ги заплашват? Има хора, които ще потвърдят думите ми, а това в никакъв случай не е добре за Вас и НДБН.

6. Честно да Ви кажа, този Ваш коментар под точка 6, минава всяка граница на самозабравянето. Напомням Ви, вече не живеем във времето, когато някой можеше да спре друг с подмолни средства само защото му е неудобен. Нищо нормално няма в това човек, професор, възрастен, да се опитва да осуетява законна регистрация на НПО. Нищо нормално, нищо! Не усещате ли сама скандалността на действията и на това изказване? Професор Михнева, жена на възраст, осуетява с някакви свои средства регистрация на НПО в демократична България! Извинявайте, на какво Ви напомня това? Ако Вие сте свикнала на тези методи, съветвам Ви да отвикнете, защото те вече са умрели безвъзвратно и няма да минат. Пък и от чие име го правите това осуетяване? От чие име ни обвинявате, че приватизираме идеята на президента, при все че е ясно на всеки, че тук говорим за организирането и за името.
Понеже очевидно се чувствате недосегаема, ще Ви кажа, че институцията и човека, който благородно даде своя патронаж на инициативата според мен не знаят за тези Ваши действия, иначе не биха Ви ги позволили. Както и никога не биха Ви позволили тези крайни изказвания. Всичко си има граница, а с това Вие определено я минавате, откъдето и да го погледнем. Разбирам, че се опитвате с всички средства да се докажете пред когото трябва, но доста прекалявате. А това скоро ще Ви изиграе лоша шега. Не мислете, че само заради тях ще Ви потупат одобрително по рамото. Няма как да стане. Живеем в демокрация, госпожо,
в д е м о к р а ц и я, припомнете си какъв е смисъла на тази дума. И е смешно, наистина смешно и минаващо границата на всякакво нахалство това Ваше изказване. Именно Вие твърдите, че искате в това да участват всички, а пък сега казвате, че е държавна политика. Или бъркам, четейки тази новина от Вашия сайт : http://www.nationalheritagebg.org/onenews.php?news_id=104 ?
Да Ви кажа, с този метод на поведение няма да постигнете целта си да обединявате хора около себе си. Особено млади. Обиждате ги така, те имат акъл и собствено мислене. Като откривате своите т.нар. клубове, Вие им обещавате, че ще ходят на т.нар. летни семинари, а после дори не ги допускате и накрая те се обръщат към нас с въпроса могат ли да съхраняват българското с нас. Защо става така според Вас, заради блестящите Ви лидерски качества ли?

7. Благодаря Ви за съветите, вероятно в някакъв смисъл сте права. Само че аз, понеже съм млад човек, имам все още много енергия, която добре, качествено и резултатно разпределям върху всичките си занимания. А и не мисля, че тук някой иска да печели като хвърля кал. Тук искам да кажа истината, защото това е най-важното и знам, че има много хора, които се опитват да я скрият. Да не говорим, че именно Вие първа започнахте да хвърляте кал по нас с това съобщение, качено на Вашия сайт, което си е откровен донос: http://www.nationalheritagebg.org/onenews.php?news_id=14 .

8. Има много лесни, законови и ясни начини да се докажат авторските права върху името „Съхрани българското”. Пак Ви повтарям, не говорим за идеята на президента, говорим за това кой е организирал всичко и кой е ИЗМИСЛИЛ името! Ако се наложи, има начини това да се докаже, разполагаме с необходимото, напълно адекватно за пред всеки съд или арбитър.
Понеже създателят на името е сега председател на нашето УС, той има пълното право да създаде организация с такова име, само и единствено той. В този смисъл „Щедро сърце” могат да си направят такава под името „Аз съм българче”, защото това беше тяхното предложение за име. Очевидно е, че не сме единствените. Ние, за разлика от Вас, признаваме Вашето съществуване. Но че не сме единствени не е аргумент за морално право. Аргумент е именно легитимността, съдебната регистрация. А по тази точка СМЕ единствените.

9. Уважавам правото Ви на мнение и наистина бих искала да чуя или прочета какво още имате да кажете, тъй като за мен, за моите колеги и за цялото общество би било подходящо накрая да видим и Вашата позиция, нашата вече я знаят хората. Но, простете, не може само с дела и то доста смущаващи на моменти, да се опитвате да вземете нещо, което не Ви принадлежи на Вас лично- нито име, нито идея. Иска ми се и Вие да разберете къде грешите, както и ние разбрахме, че направихме грешка с това миналото лято да Ви се обадим и да Ви предложим своята помощ. Всеки на наше място би действал, без да се обяснява, но ние решихме да сме честни и да се обърнем към Вас с предложение за сътрудничество. В отговор получихме много неприятна реакция, а колко по-лесно щеше да бъде да се бяхте съгласила поне на среща с нас, вместо да ни наричате „родоотстъпници”.

В заключение не бих възприела съвета Ви да спра да пиша, тъй като целя, пак Ви повтарям, да се казва истината, на това съм учена и това отстоявам. Истината, уважаема проф. Михнева, е в основата на всички добри неща. Нищо, постигнато с лъжа, не остава във времето. Желая Ви всичко хубаво.

цитирай
22. magi0608 - Кучето си лае, керванът си върви
01.09.2007 19:42
Паола, в голяма заблуда сте.
Не съм проф. Михнева.
По мои лични съображения се подписах като АНОНИМЕН. Това все пак е мое право. От всичко, което прочетох като отговор, макар че беше адресирано до друг човек, мога да кажа само едно: "Кучето си лае, керванът си върви." Може да изливате гнева си колкото искате (между впрочем е здравословно), но факт е, че именно тази година се проведе най-успешната кампания СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО. По всичко си личи, че и за напред нещата ще вървят още по-добре.
Тъй като виждам, че въобще не сте вникнала в смисъла на това, което беше написано и продължавате с тийнейджърските си прояви, то не считам да продължавам да представям личното си мнение във вашия блог.
цитирай
23. paoleta - Уважаема, ще отпратя следващия си ...
02.09.2007 00:36
Уважаема,
ще отпратя следващия си отговор към Вас кратко и ясно, в няколко изречения, за да го разберете.

1. Моля да престанете фамилиарно да се обръщате към мен с малкото ми име по три причини:
- не се познаваме
- процесът с обръщението е едностранен, тъй като това да си регистирирате username в Blog.bg не Ви прави НЕанонимна
- не ми е приятно, защото сте крайно некоректна /дори и само поради факта, че не си казвате името/.

Хората си имаме фамилии, а моята е лесно да бъде намерена. Госпожица съм, за справка.

2. Не съм във възторг да комуникирам така едностранчиво и на такова ниско ниво с непознат човек, който не смее дълго и продължително да заяви самоличността си. Нивото е ниско не по моя вина. Липсата на самоличност отново не е по моя вина, но и не тежи никъде.

3. Не сте в позиция /особено като анонимна/ да заявявате, че нищо няма да се случи, изказвайки го чрез пословицата за кучето и кервана. За това какво ще се случи със "Съхрани българското" Вие ще разберете post, тъй като няма как да сте част от него. От истинското, имам предвид, не от това, което защитавате. Така че пословицата за кучето и кервана е вярна, само че не се отнася до мен, а до Вас.

4. По "успешен" се има предвид? Отразяване, популяризиране сред младите? Или това не е важно? Може би се има предвид по-добра селекция на бригадирчета? Имате спад, обаче, доколкото отбелязвам, в бройката. И то сериозен, дори и в сравнение с миналата година. Имате спад и в медийния интерес, следователно и в обществения. Ако под "успешна" се има предвид свършена работа, то нека види обществото какъв ви е отчета за лятото или това е тайна и няма да бъде публикувано на обществено място? Нещата ще вървят добре, но за тези, които не търсят изгодата в тях :) Иначе, благодаря за пожеланията.

5. Повтарям, не сте ми ниво да ми давате оценки в какво съм вникнала или не и то така индиректно. На живо подозирам, че положението с нивото пак ще е същото, но има време да се провери, някои от нас са доста образовани, с характер и все още млади. Сама отбелязвате моята не особено голяма възраст, макар сериозно да ме подмладявате с определението "тийнейджърски". То, разбира се няма това за цел, целта му е ясна, само че факта, че Вие не разбирате или не сте съгласна с нещо, написано от мен, не го прави по-ниско.

6. Ще се радвам да престана да получавам странно дълбокомислените Ви съобщения в моя блог. Макар че ми разведряват деня. Ще ми е интересно, обаче да получа наистина ЛИЧНОТО Ви мнение, тъй като в съобщенията Ви такова не е отразено. Те са някаква тирада на защита към човек и организация. А щом Вие не сте този човек и не сте споменала на мен и на посещаващите това място коя сте, откъде накъде се явявате в тяхна защита, един вид, от висотата на какви лични качества?

Макар с известна болка в сърцето да съм наясно, че отговор на тези мои въпроси и позиции може би няма да получа, аз все пак съм длъжа да ги задам и заявя. В името на истината. Спомняте ли си какво значи тази думичка? :)

Със здраве!

цитирай
24. анонимен - Професор Михнева,
20.07.2009 03:10
анонимен написа:
Много интересен въпрос поставяте Паолета. Не знам дали осъзнавате, че може да изпаднете в ситуацията "С вашите камъни по вашата глава". Не мислех да отговарям на предизвикателството, но след цялата помия, която сте изляли тук, няма как да не го направя. Започвате с въпроса: "Кой открадна "Съхрани българското"". Това е много хубав въпрос, но все пак нека си припомним събитията от 2004 година до сега. Нека бъдем коректни.
1. През 2004 година президентът Георги Първанов в свое изказване пред учени и интелектуалци на 1 ноември предлага да се създаде гражданско сдружение, което да има за цел привличането на млади хора в опазването на културното и природното богатство на страната.
2. Първите младежки бригади няма как да сте ги организирали вие, поради простата причина, че сте само една от организациите, на които е било възложено да осъществят първата проява под мотото "Съхрани българското"
3. За да организирате археологически бригади, трябва да имате разрешение от Националния археологически институт и съгласието на ръководителя на обекта. Не знам какво е било финансовото състояние на вашата организация по онова време, но ако сами сте финансирали проявата, то представете някакъв финансов отчет. Мисля че е коректно. Защото едно е да са те наели да свършиш някаква работа и съвсем друго е да я финансираш.
4. Смятам, че е изключително цинично да твърдите, че идеята "Съхрани българското" е ваша, защото може да са ви помолили да измислите мотото на кампанията, но идеята драга Паола е на държавния глава на Република България. Това, че сте измислили лого и мото не означава, че трябва да се чувствате като собственици на кампанията. Защото в тази кампания участват държавни институции, министерства, учени, интелектуалци и пр. Тази идея е предварително разработена, но не от вас. Вие просто се пуснахте по течението, в което няма нищо лошо, дори напротив, но не успяхте да вникнете в смисъла на идеята. Защото в нея са заложени много ценности и много работа, но не свързана само с писания, а с конкретна работа и то резултатна.
5. Що се касае до клубовете, не забравяйте, че това всъщност е идея на самите ученици - участници в Първата младежка бригада. Това е тяхна идея, не ваша, не на "Българско наследство".
6. Преди година пред представител на вашето обединение заявих, че не приемам принципа "Стани ти, че да седна аз". С какво се състезавате? Обвинявате проф. Михнева, че се е опитала да осуети регистрацията ви. Напълно нормално е. Кои сте вие, че да си приватизирате идеята на президента. Това не е кампания, която е ваша собственост, само защото сте били съорганизатори на първата бригада. Ако не сте забелязали това е държавна политика, в която активно участват НАИМ към БАН, МОН, МК, ДАМС.
7. Не си мислете, че след като хвърлите помия по един професор ще спечелите нещо. Напротив. Вярно е, че имате правото да изкажете вашата позиция, но Паола, това излияние в интернет в този стил говори за хлапашка истерия. Убедена съм, че хвърляте много усилия за много инициативи, но насочете енергията си в правилна посока.
8. Имам въпрос към вас и вашите колеги от обединението. По какъв начин ще докажете, че "Съхрани българското" е ваша идея? И защо решихте да кръстите обединението си по този начин? Нима "Щедро сърце" не можеше да направи същото? Разберете едно - не сте единствени, поради което нямате моралното право да претендирате, че "ние сме легитимните" (думите са на вашия колега, с когото разговарях по телефона).
9. Не мисля, че това е всичко, което искам да кажа, но в заключение бих ви препоръчала да спрете тази омаскаряваща личността на проф. Михнева кампания, защото Паола, съди се по делата, а не по думите. Както е казал Левски: "Дела трябват, а не думи".
Уверена съм, че след време ще разберете къде точно грешите, но това няма да е скоро, защото трябва да мине време. В заключение ви пожелавам успех и не си хабете енергията в такива словоизлияния.



съвсем случайно попаднах в този сайт. Прочетох всичко и много добре знам какъв е проблемът. Първо искам да внеса яснота - идеята "Съхрани Българското" е на двама младежи Владимир Христовски и Димитър Мандраджиев, които потърсиха съдействие от фондация "Щедро сърце", в лицето на Марияна Де Мео и от президенството на РБ, и го намериха в очите на г-жа К. Николова. Само те знаят колко безсънни нощи и колко много работа им е струвала тази идея, която всички започнаха да си приписват като своя. Е, истината е една - идеята е на ИММ "СветЪ", която беше създадена през 1997 г. от Владимир Христовски и Мирослав Рашев. Димитър Мандраджиев я пое, след като Владимир Христовски доброволно напусна медията, след като се появиха непреодолими различия помежду им. Но каквото и да се е случило между тях - идеята им принадлежи и много моля - престанете да се храните на чужд гръб!!!
Професор Михнева - замислям се дали да ви наричам така, но от уважение ще го направя - поставила сте в унизително положение, което не "работи" за вас, а срещу вас, така че - замислете се! Все пак парите не са всичко!
И запомнете - "Съхрани Българското" е общонационална идея, а не частен интерес на хората по "високите етажи" и лакоми, самотни и забравени професори...
...между другото, приятно ми е - Владимир Христовски
цитирай
25. анонимен - Българският календар
20.01.2010 14:45
Разпостранявайте го http://balkan1.blog.bg/nauka/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831 и то безплатно. Който реши да печели - пачалба да не види.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: paoleta
Категория: Други
Прочетен: 252069
Постинги: 42
Коментари: 291
Гласове: 852
Архив