Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
26.07.2007 02:24 - СМЪРТТА НА РОДНАТА ЖУРНАЛИСТИКА В БТА
Автор: paoleta Категория: Други   
Прочетен: 3800 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 17.09.2007 16:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не знам с каква дума да определя случилото се на пресконференцията на медиците в БТА! Не мисля, че досега съм виждала по-безумно изпълнение на всички нива. Не стига забавянето, което превърна самата толкова тиражирана пресконференция в някакво инфарктно събитие, на което в един момент дори не се знаеше кой ще дойде и дали някой изобщо ще дойде, ами и тези ужасяващи микрофонии, тълпи от журналисти, насядали като гарги на клон и бутането на най-различни знайни и незнайни пред обективите! Най-много, разбира се, ме изуми поведението на родната журналистика в целия й феноменално-пародиен вид, така показан на народа, да му се радва. Какво се случи всъщност?

 

Забавянето на пресконференцията я превърна от възможност за обществено изясняване на някои от фактите около пристигането на нашите медици у дома, в нещо подобно на пресконференция на, да кажем Джордж Майкъл или Дженифър Лопес, които ги чакаме да кацнат на летището. Те разбира се са звезди, звездно закъсняват и всички ние ги гледаме с отворени и налигавени уста, все едно ще ни кажат тайната на Всемира! Защо и кому беше нужно на втория ден, откакто тия хора си дойдоха и се видяха със семействата си да бъдат изтипосвани пред сюрия родни т.нар. журналисти и да бъдат излагани като месо за продан?! Кому беше нужно баш сега, именно в тоя момент, те да бъдат докарвани в БТА да дават пресконференция?! Пресконференция за какво, бе хора? Какво ще ви казват, което вие вече не знаете? Че ние, обикновените зрители и читатели знаем повече от медиците.  Тях ги държат в Бояна, за да им се изреди цялата държавна машина да им се радва и да се занимава с техните здравни осигуровки, като че ли това е най-важното нещо на света за човек, който допреди около месец е бил осъден на смърт!!! Какво още очаквахте, че ще ви споделят, какво гръмко и невероятно съобщение очаквахте да направят?

 

Да попитам- от чие име г-н Максим Минчев изтъква приноса и благодари на журналистите? От свое? От името на медиците? От името на българския народ? Или изказването му беше с цел да ни покаже, че географията не е неговата силна страна? Той каза, че благодари на журналистите за техните усилия и за това, че хиляди пъти са прелетели Екватора???!!!!! Между Либия и Екватора, as far as I know, а и според атласа, няма нищо общо, г-не, те нямат пресечна точка!

 

Аз съм напълно съгласна да се благодари за прекрасната работа, която са свършили и Миролюба Бенатова, и Виктор Николаев и онази много симпатична журналистка от Нова телевизия, чието име в момента ми убягва, и другите като тях. Да ви кажа честно, сигурно им е било адски трудно да се доберат до някаква информация там, в една арабска държава, за която забавянето с ден или месец не значат нищо. Освен това, много от тях са жени, добре знаем всички отношението на арабския свят към нашия пол ;) Така че, браво, има няколко човека, които бяха смели и не ги беше страх да си вършат работата. Те си я свършиха по най-добрия начин и даже накрая, около делото, с което замениха смъртните присъди, поне трима от тях съвсем честно и откровено, на живо, в ефир, в праймтайма, заявиха, че са възмутени от информационното затъмнение, в което ги държат и че такава държава като Либия е пълно безумие. Пак казвам, те си свършиха работата, за която бяха изпратени там, че и много отгоре- носеха, например книги на медиците, бяха им компания, съобщаваха им новини, бяха им като успокоение в някакви моменти сигурно. Бе, бяха хора, работеха. За разлика от така великите ни държавници, за които много се радвам, че имаха така омърлушен вид на летището! Омърлушени ще сте я, вие не си мръднахте пръста за нищо, само се обяснявахте колко ви е трудно. А сега се кичите с чужду лаври! И ще се кичите и на кметските избори, ама поне хората live видяха кой, как и защо освободи и доведе медиците в България. Видя се, че за Франция член на Европейския съюз означава гражданин и на Франция, а за българските управляващи гражданин на България /дори не на ЕС, отбележете/ не значи  н и щ о ! Искаше им се много те да ги бяха довели у дома, вероятно смятайки, че това ще им гарантира, метафорично казано, доживотен мандат. Ама нъц !

 

Но да се върна на днешното «събитие» в БТА. По мои лични впечателния, пресклубът на БТА е една много професионална изградена система с много добра основа. Модерен пресцентър с много качества наистина. Само дето там вечно нещо не работи. Като работи микрофонът, не работи мултимедията и обратното. Днес като че някакво черно проклятие тегнеше над цялата техника. То, изглежда се предаде магически и на техниката в студията на телевизиите, иначе не мога да си обясня факта как така по БНТ се чуваше пръщене, а по бТВ всичко беше нормално. Но пък оттам се отчетоха, по стар журналистически почин, от солидарност с колегите си, да ни показват някакъв младеж, залегнал над своя лаптоп, правещ снимки на сестрите и на Ашраф и после играещ си с тези снимки в различните програми за манипулации на фотоизображения. Много образователно, благодаря!

 

И вече върхът на цялата пародия /може би това е точната дума за днес/ беше същинската част! Театрална пиеса в няколко безсловестни действия. Те идват най-сетне. Влизат в залата. Никой не се дръпва да им отстъпи място, защото в това време те трябва да бъдат снимани, питани, пипани и гледани с овчи поглед. Следват плахи аплодисменти, защото не се знае редно ли е да се ръкопляска на хора, спасили се от деветгодишно изтезание, смъртно наказание и доживотен затвор нейде из арабския свят или не е редно. Те сядат. Настъпва смут и тичане за позиция за най-добра снимка, отразяваща едновременно, в едно, всички вътрешни емоции, които всеки един от тримата изпитва точно в този момент. Появяват се т.нар authorities. Пак смут. Отдръпване. Заемане на местата /седейки, клечейки, кибичейки/. Започват въпросите, точката на кипене на цялата пародия.  То не беше „Как сте на свобода?”, „Какво ще правите оттук нататък?”, „Радвате ли се,че сте тук?”, „Простихте ли им?” и още хиляди и хиляди еднотипни въпроси, задавани по милиард пъти и вчера.

 

Мисля, че аз вече мога да отговарям на тези въпроси, наизустих отговорите на медиците, наизустих дори и израженията на лицата им като отговарят. Толкова пъти ги питаха едно и съшо, не знам какво различно си мислят, че ще им отговорят. Положението е същото като вчера, какво толкова смятате, че се е променило за около 20 часа? Да, те все още не са осъзнали свободата си, да, те все още са много уморени, да, радват се, че са си у дома, да, може би един ден ще простят, да, благодарни са на всички за всичко. Е, какво различно може да има от вчерашното медийно изтезание до днес?! Не знам къде и как се учат тия журналисти да конструират и задават въпроси! Имаха цели два часа закъснение на пресконференцията, ако не са се подготвили за 15 часа, имаха бол време да го сторят до 17 часа. Имах чувството, че маса от т.нар. журналисти, на които беше дадена думата днес, просто зададоха въпроси само за да се отчете пред шефовете им, че са били там, че името на медията се е чуло и че те са задали някакъв въпрос. Просто някакъв, какъвто и да било, без значение. Ами така де, цяла България сега БТА гледа, нази гледа, това е момента! Такава мисъл, подозирам, ръководеше и знаменателната дама, която изведнъж се материализира от нищото и започна да крещи откъде е, как те, медиците трябва да станат членове на нейното сдружение и не се даваше да я дърпат и да я прекъсват. Дори заплаха от безславен край на пресконференцията не я спря. Ми, сега й е паднало ;)

 

Говорейки за въпроси и отговори, няма как пак да не запитам отново кой за Бога ги е учил тези хора да задават въпроси, кой им е казал, че те са журналисти и че могат да добият нужната информация, както и да представят своята медия по подобаващ начин?! Ето например, водещите медии изпратиха своите титулярни журналисти, които се занимаваха с казуса от години, което и даде своя резултат- въпросите от бТВ, БНТ, БНР бяха смислени, на място, целяха извличане на конкретна, важна и насочена информация, засягаха важни събития и важни действия. Плах опит за същото направи и ББТ /т.е., з аизпращането на някакво поне известно име/, пращайки любимката на народа, тик-так lady Светослава Тадаръкова, която, обаче, прие даването на думата като момент, в който да въздъхне как дълго всичко се проточи, все едно и тя е била там, в Джудейда.

 

Точни и коректни бяха, разбира се, чуждите журналисти- френските медии, CNN, дори Al Jazeera, при това на перфектен английски. Друг е въпроса, че на сестрите или не им се отговаряше или пък бяха подучени да не отговарят. То и това човек може да си помисли след 100 часа държане в Бояна на най-висше държавно ниво ;) Но пък и да не бяха подучвани, да искаха така всецяло, изчерпателно и подробно да кажат нещо смислено и конкретно за този политико-дипломатико-хуманитарен казус, не биха могли, нямаше кой да ги попита правилно! Защото в БТА всички бяха там не защото са журналисти, които по условие трябва да информират, а защото просто трябва да са там! И да се показват, именно да се показват. Ашраф все пак се опита да каже нещо конкретно, но той, както казва народа, е друга бира, отскоро е българин, все още не се е научил, че тук, у нас, важните неща се казват само на няколко наистина журналисти с главно „Ж”, не така просто на обществото, защото такова няма. То, т.нар. общество няма да се интересува от гражданските действия, които вие, драги медици, бихте предприели евентуално към някого- държава или личност, няма да се интересуват след всичкия тоя шум къде ще живеете, например, ще ги интересува как сте си поддържали перфектния вид 8 години в затвора, как така изглеждате толкова добре след всичко преживяно. Не си измислям, една особено впечатляваща дама, прехвърлила 50-те, с яркочервена коса, мечатателни очи и меден от съпричастие глас ги попита именно това!!! Което, според мен, беше върха на сладоледа, черешката на тортата, сюблимния момент на експлозията. Аз ако бях там, бих избухнала в неудържим смях за ужас на всички дълбокомислени журналя. Сигурно и аз, благодарение на този смях, щях да предизвикам възмутено прекратяване на „събитието” от страна на така добре ориентирания му водещ и сигурно тоя път нямаше да има кой от умните журналисти да протестира, само и само да се сложи край на този фарс!

 

Да, именно, тази пресконференция в БТА беше фарс! Фарс за самата БТА, защото не успя за толкова часове на изчакване да си приведе техниката в ред и защото нейния шеф ни разказа вица за изпита по история за Хирошима /”Поименно, колега, поименно”/ на нов глас. Фарс, защото „събитието” опита да превърне медиците в някакви измислени звезди, които с трепет чакаме и на които не им се говори. Фарс, защото на тая пресконференция беше куцо, кьораво и сакато, което се буташе да предлага членство и да трупа популярност. Фарс, защото българските журналисти /с някои изключения, които вече споменах/ се показаха по-зле и от колегите си от най-дълбоките провинции на края на света, питаха едно и също, надпреварваха се да се показват, задаваха тъпи и безсмислени въпроси, не разбираха какво им се отговаря, не знаеха как да възприемат отговора, мълчаха като мулета и никой не искаше да вземе инициативата, в резултат на което журналистиката беше отсрамена от френски, британски, хърватски и катарски медии! Защо тогава изобщо се допусна влизането на кой за каквито български медии се сети?! То неслучайно има национални, популярни и общественозначими медии и такива, които просто съществуват, заради група озверели, неуспели драскачи или за да изперат някому парите. Замисляли ли сте се колко телевизии, вестници, радиа, информационни агенции, новинарски сайтове и прочие там гръмко назовани „медии” има в България, колко има на 111 хил. кв.км и на около 6 милиона граждани? Ако не сте си представяли мащабите на това безумие, то именно днес сте го видели в пълния му блясък да задава своите уникални въпроси, да се хили от радост като идиот и аз не знам на какво и да „прави журналистика”. О, ужас! Най-голямата излагация на родните медии в хубавия пресклуб на родната БТА !



Тагове:   бта,   смъртта,   журналистика,


Гласувай:
0



1. анонимен - Рибата мирише от главата
26.07.2007 08:41
С помощта на приятеля си Соломон Паси, със зъби и нокти Максим Минчев се добра до мечтания пост, започна с някакъв ентусиазъм и после го удари на туризъм..та до ден днешен. А какъв писател и журналист е, прочетете пътеводителите му, от които е видно, че ги е писал гимназист, а не професионилст!
цитирай
2. анонимен - Каквото ни всичкото,
26.07.2007 09:19
такова ни и това! Аз се чудя на авторката, какво ли е пък очаквала. Не 40, а много пъти по толкова трябва да минат за да почнем да виждаме прахоляка на онези напред. Не може да се отрече,че Неговото Величество в едно бе напълно прав - трябва чиповете да се сменят, а това е дело деликатно и продължително. Всъщност имам един въпрос. Някой да ми каже кога и къде в тази жалка страна нещо е станало както трябва, като в бяла държава?
цитирай
3. monologa - четох четох четох
26.07.2007 09:26
Нищо повече не искам да казвам. Казала си достатъчно и достатъчно ясно.

Поздрав.
цитирай
4. july26 - Jebi ga...!!!
26.07.2007 09:28
...това за журналистите си права.Ама то ...това им е заложено в професията...Сензации и само сензации,и понеже не се случват всеки ден,дай да яхнем мига и да се покажем,та всички да ни видят.Събитието самото не е толкова важно,колкото това,че някой конкретно го отразява.По възможност АЗ,ЖУРНАЛИСТЪТ...!!!
Не искам да задълбавам за това съм с теб,малко не съм съгласен за българските държавници и ролята им по въпроса.Смятам,че направиха,каквото трябваше,друг е въпроса,че това са възможностите ни като държава и като място в света.Затова и заради други такива неща ни беше толкова нужно това членство в ЕС...
Поздрави!
цитирай
5. анонимен - Че какво пречи на някого да бъде г...
26.07.2007 09:30
Че какво пречи на някого да бъде гимназист и професионалист едновременно?
цитирай
6. анонимен - Не говорете такива неща за г-н Ма...
26.07.2007 10:24
Не говорете такива неща за г-н Максим Минчев - той е толкова ерудиран мъж с високи цели и амбиции. За това колко е ерудиран може да прочетете от творчеството му /пътеводител/ :))))), за високите цели незнам, но това е човек все пак, който никога преди не е ръководил хора и изведнъж го наместват на топло място и гледайте цирка. За по голямо удобство за Главен секретар си сложи любовницата си... за да му е по подръка и да не се налага да търсят къде да се видят...., когато той се върне от изпълнените с "трудности" постоянни командировки зад граница с повод и без повод. Какво е направил той за БТА и за това, че тази структура се е превърнала в пълна развалина е друг въпрос. Просто още не е дошъл момента на някой да му писне и да я премахне, цялата агенция или поне само него, защото дори една инфомационна агенция "Фокус" се справя значително по добре, дори и без държавни субсидии.
цитирай
7. razcvetnikov - :))
26.07.2007 10:31
Всички са полудяли !
Така че споко...
цитирай
8. viovioi - ^^^
26.07.2007 11:32
А сега ще спрат ли новините?Какво ще ядат ластикарите?
цитирай
9. анонимен - Простотии
26.07.2007 11:48
Тоя Минчев щом е бил човек Мунчо Идиота (С. Паси) без коментар по нататък.
цитирай
10. анонимен - anonimen 9
26.07.2007 15:17
Molq,molq- Ne obijdaite Mun4o! podobno sravnenie izdiga Solomon Pasiq a toi ama hi4 ne go zaslujava...
цитирай
11. mirchev - ...
26.07.2007 15:32
Ех, много анонимници... Сега ако може администратора да им покаже и IP-тата... може и само едно да се окаже... ;)
цитирай
12. nashinovini - Ботев е казал...
31.07.2007 14:19
"нашата бедна журналистика".
цитирай
13. paoleta - Ох, ох, ох, за пореден път да си пр...
31.07.2007 21:26
Ох, ох, ох, за пореден път да си припомним,ч е хората са го казали много преди ние да го кажем и продължават да са прави...за жалост :(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: paoleta
Категория: Други
Прочетен: 252042
Постинги: 42
Коментари: 291
Гласове: 852
Архив